Cena archiwebu 2014: Petr Stolín

Vložil
Petr Šmídek
24.12.2014 22:50
Petr Stolín

Po kopřivnické praxi Kamila Mrvy putuje letošní Cena archiwebu 2014 do libereckého ateliéru Petra Stolína, který na české architektonické scéně působí již tři dekády. Jeho tvorba se vyznačuje ustálenou kvalitou, v jednotlivých návrzích lze nacházet společně se proplétající motivy, a proto se v redakci těšíme na každou další realizaci.
Svitavský rodák a absolvent brněnské techniky nakonec zakotvil pod Karlem Hubáčkem v libereckém Stavoprojektu a následně Sialu. V raných 90. letech se mu podařilo společně se Zdeňkem Jiranem vyprojektovat v Libereckém kraji řadu významných sociálních a školních staveb. Dvakrát po sobě získal ocenění Stavba roku Libereckého kraje a nyní se veřejnosti nejspíše vybaví jako vlastní dům s ateliérem, kde sám jde příkladem, že kvalitní architektura nemusí být komplikovaná ani nákladná.
Petr Stolín neudělá nic na půl nebo kvůli krátkozrakému zisku, pokud by tím utrpěla výsledná realizace, za níž by se nemohl postavit. Přitom během návštěvy jeho ateliéru máte spíš pocit, že jste se ocitli uprostřed prázdninového pobytu. Na začátku příštího roku se k jeho tvorbě vrátíme v obsáhlém rozhovoru. Zatím mu srdečně gratulujeme.

0 komentářů
přidat komentář

Související články