Spor o obří mrakodrap v Paříži vyvolal zmatek ve vedení metropole

Vložil
ČTK
17.11.2014 16:35
Francie

Paříž

Herzog & de Meuron

Paříž - Vedení Paříže se dnes nebylo s to dohodnout, zda se má či nemá ve francouzské metropoli vybudovat obří mrakodrap Tour Triangle o výšce 180 metrů; o dalším postupu by měla rozhodnout justice. Uvedla to dnes francouzská média, podle kterých zavládl ve vedení Paříže zmatek.
    V hlasování se těsná většina radních vyjádřila proti projektu, ale socialistická starostka Anne Hidalgová výsledek neuznala. Zdůvodnila to tím, že někteří představitelé pravicové opozice porušili princip tajného hlasování zveřejněním své volby před vhozením lístku. Opozice obvinila šéfku radnice z porušení demokratických principů. Starostka požádala o vyjasnění situace justici.
    K jednání a rozhodnutí o rozporuplném projektu se sešla Pařížská rada, volené shromáždění, které má 163 členů a kterému předsedá starostka. Z přítomných zastupitelů po bouřlivé diskusi hlasovalo 83 proti a 78 pro vybudování mrakodrapu, který by se podle návrhu socialistického vedení radnice měl vybudovat na jihovýchodním okraji Paříže na pozemku výstaviště Parc des Expositions.
    Starostka a její tým argumentují především tím, že francouzská metropole by se měla modernizovat po vzoru například Londýna a že projekt v hodnotě přes 500 milionů eur (13,8 miliardy korun) by oživil místní pracovní trh a ekonomiku. Opozice se opírá o výsledek průzkumu, podle kterého je proti obří věži 62 procent Pařížanů. Podle komentářů se spor příliš zpolitizoval.
    Mrakodrap navrhla prestižní švýcarská architektonická kancelář Herzog & de Meuron, která byla kromě jiného autorem některých dominant Londýna a Pekingu. Nová pařížská věž má podle projektu obsahovat především kanceláře, ale také nabízet jesle, odpočinkovou zónu, zdravotní a další služby veřejnosti.
0 komentářů
přidat komentář

Související články