Ve Vinohradech roste kontroverzní administrativní budova Crystal

Praha - V pražských Vinohradech naproti Olšanským hřbitovům roste administrativní budova Crystal, proti jejíž stavbě neúspěšně protestovala místní občanská sdružení. Developer Prague Real Estate Invest ze skupiny GES Real při dnešním slavnostním dokončení hrubé stavby oznámil, že budovu dokončí do 30. dubna příštího roku.
    Administrativní budova nedaleko stanice metra Želivského a v sousedství výškové budovy Casablanca nabídne ve 14 nadzemních patrech 14.440 m² pronajímatelné kancelářské plochy. Ve čtyřech podzemních patrech kromě skladů a technického zázemí také 121 parkovacích míst.
    "V současné chvíli už máme předběžně pronajato 40 procent budovy," řekl ČTK člen představenstva GES Real Jan Kraus. Developerovi při hledání nájemců nahrává i to, že v této části Vinohrad žádná dostatečně velká administrativní budova s moderními kancelářskými prostorami nyní není.
    Proti budově v minulosti protestovala místní občanská sdružení, která kromě neobvyklého vzhledu budovy, který se prý nehodí do vinohradské zástavby, poukazovala také na netransparentní schvalování stavby. Původně měl totiž v proluce vyrůst čtyřpatrový bytový dům, který se postupně změnil do současné podoby.
    Mluvilo se také o tom, že se do budovy nastěhuje televize Prima, protože jejím spolumajitelem je podnikatel Ivan Zach, který vlastní také skupinu GES Real. Tento plán však nakonec padl.
    Výstavba kancelářských budov v hlavním městě v posledních měsících zažívá velký boom, developeři tím reagují na zvyšující se nájemní aktivitu společností. Jen ve třetím čtvrtletí letošního roku si firmy v Praze pronajaly 93.100 m², což představovalo meziroční nárůst o 77%. Největší objem pronájmů se uskutečnil v Praze 4 (40%), v Praze 8 (16%) a v Praze 1 (14%).
0 komentářů
přidat komentář

Související články