Praha 6 prodá skupině PPF pozemky u zbouraného hotelu Praha

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
20.09.2014 12:55
Praha

Praha - Praha 6 prodá skupině PPF pozemky přiléhající k areálu nedávno zbouraného hotelu Praha. Do městské pokladny tak přibude 50 milionů korun. Po dlouhé debatě o tom dnes rozhodlo zastupitelstvo. Proti se postavila opozice. O prodeji podle ní měla rozhodnout až nová politická garnitura, která vzejde z říjnových voleb. Pětihvězdičkový hotel prodala Praha 6 v roce 2002 za 501 milionů korun.
    Prodej se týká několika pozemků. Největší debata se vedla o pozemku přiléhajícímu k ulici Mydlářka, který by se podle PPF měl v budoucnu stát součástí prestižní základní školy a gymnázia Open Gate. Zástupci skupiny PPF dnes zastupitelům řekli, že se škola, která vznikne v místě nedávno zbouraných garáží hotelu Praha, otevře v roce 2017. Kdyby zastupitelé prodej odložili, mohlo by to otevření školy zpozdit o rok.
    Odklad navrhovali opoziční zastupitelé za Stranu zelených. "Nesouhlasíme s tím, aby se sporné prodeje majetku schvalovaly krátce před volbami," uvedl zastupitel Petr Hrdina (SZ). Podle zastupitelky Petry Kolínské by městská část měla pozemek využít třeba ke stavbě mateřské školy. Prodejem posledních pozemků prý navíc ztratí vliv na to, zda bude nově vznikající areál přístupný pro lidi. Podle dosavadních plánů by totiž pro veřejnost otevřený být neměl. Místostarosta ČSSD Štěpán Stupčuk argumenty odmítl. Prodávaný pozemek není samostatně přístupný, neexistuje možnost, aby zde Praha 6 stavěla nějaké obecně prospěšné stavby," uvedl. "Bez prodeje nám zůstane pozemek se všemi jeho zátěžemi a není jasné, co s ním budeme dělat," doplnil.
    Areál hotelu Praha získala skupina PPF vloni. Bourání hotelu umožnil stavební úřad Prahy 6. Demolice začala v lednu. Hotel zmizel během několika měsíců. Na jeho místě chce majitel obnovit park, který byl v místech do sedmdesátých let minulého století. Plánovaná budova školy bude propojena s nedalekým areálem Hadovka.
    Hotel Praha byl postaven na konci 70. let minulého století. Až do listopadu 1989 sloužil potřebám komunistické strany a československé vlády. Mnozí ho proto vnímají jako symbol předlistopadové éry. Názory laické i odborné veřejnosti na bourání hotelu se liší. Někteří s demolicí nesouhlasí, považují hotel za unikátní stavbu. Jiní tvrdí, že jde o průměrnou architekturu. PPF poukazuje na to, že stavba je předimenzovaná a neekonomická.
0 komentářů
přidat komentář

Související články