Vzdělávací centrum v Hamburku od Hörter+Trautmann

Na malém náměstí za radnicí v historickém centru Hamburku vyrostlo nové vzdělávací centrum pro potřeby hamburské obchodní komory. V soutěži uspořádané v roce 2008 původně zvítězil Johann von Mansberg, ale autoři realizovaného návrhu jsou místní architekti Markus Trautmann a Clemens Hörter. Objekt musel vyřešit komplikace spojené s umístěním na stísněné parcele přímo nad drahou metra. Inovační centrum obchodní komory stojí na vykonzolované základové desce, která je uložena pouze na třech bodech. Nový objekt zároveň pomáhá stínit před hlukem projíždějící linky metra. Kromě komplikovaného zakládání a dopravní situace bylo stejnou výzvou zasazení nového objektu do kontextu historických budov. Náměstí Adolphplatz totiž lemuje průčelí radnice, burza i obchodní škola. Výsledkem je novodobá interpretce typických hamburských štítových domů. Jemným členěním průčelí i volbou materiálu architekti usilovali, aby jejich návrh co nejlépe splynul se stávajícím prostředím.
Na soklu s předsazeným schodištěm vyrůstá kompozice uskakujících kvádrů s pláštěm ze štíhlých lamel, které probíhají přes dvě poschodí a opticky tak celý dům zmenšují. Páté a šesté podlaží po stranách lehce uskakuje, čímž vznikly terasy s veřejně přístupnou kavárnou, odkud se nabízí jedinečný výhled na město.
V noci se výraz domu diametrálně promění. Filigránské pilastry oken, které přes den působí solidně s souzní z okolními kamennými fasádami, se v noci díky LED diodám rozsvítí a celé průčelí se zcela odhmotní.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články