Mexiko představilo futuristický projekt nového letiště

Mexiko - Mexiko představilo vítězný návrh nového letiště v hlavním městě, které má mít až čtyřnásobně vyšší kapacitu přepravy než současné letiště. V soutěži zvítězil futuristický návrh letiště ve tvaru pavouka britského architekta Normana Fostera a Mexičana Fernanda Romera. Investice do výstavby má činit 9,2 miliardy USD.

   

    Ministr dopravy a komunikací Gerardo Ruiz uvedl, že vítěze vybral zvláštní výbor a na rozdíl od minulých kontroverzních návrhů nebudou úřady kvůli stavbě vyvlastňovat půdu.
    Foster je jedním z předních světových architektů a navrhl mimo jiné terminál 3 pro letiště v Pekingu, londýnský Stadion Wembley či kancelářskou budovu v londýnské City známou pod přezdívkou Gherkin (okurka). Romero je zetěm mexického telekomunikačního magnáta Carlose Slima. Navrhl Museo Soumaya, ve kterém je umístěna většina děl ze Slimovy osobní umělecké sbírky.
    Nové letiště se bude rozkládat na ploše téměř 4600 hektarů, zhruba deset kilometrů od současného letiště. Bude mít šest přistávacích a vzletových drah, kapacitu přepravy až 120 milionů cestujících ročně a dokončeno má být do 50 let. Staré letiště je schopné přepravit zhruba 32 milionů cestujících ročně a v současnosti je přetížené.
    Ruiz dodal, že výstavba nového letiště by měla začít v roce 2015. Prezidet Enrique Peňa Nieto uvedl, že tři přistávací dráhy by měly být v provozu do roku 2020, kdy by letiště mělo být schopné odbavit ročně 52 milionů cestujících.
    Podle kritiků určené stavební pozemky nejsou vhodné pro nové letiště. Bývalý ministr životního prostředí José Luege podle AP v rozhovoru pro místní rozhlas uvedl, že tato oblast je náchylná k záplavám. Ruiz však popírá, že by pozemky nebyly pro letiště vhodné, a dodal že existují plány na odvod dešťové vody, které mají zabránit případným záplavám.
    "Toto letiště je první svého druhu na světě," prohlásil Foster. "Nemá konvenční střechu. Nemá svislé stěny. Nemá sloupy v běžném slova smyslu." Vzdušný, odlehčený terminál má tvar obrovského písmene X. Podle Fostera bude mít letiště prostorné haly, které bude možné využít pro umělecké výstavy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články