Holice otevřely základní uměleckou školu s plastikami K. Malicha

Zdroj
ČTK
Vložil
Tisková zpráva
02.09.2014 10:25
Helena Boráková
Dalibor Borák
DOBRÝ DŮM, s.r.o.

Holice (Pardubicko) - Holice na Pardubicku první školní den slavnostně otevřely novou Základní uměleckou školu Karla Malicha. Objekt za více než 50 milionů korun bude mít výrazně nižší spotřebu energií než běžné stavby a je největší investicí v novodobé historii města. Úřad ji hradí bez dotací.

"Po zimě budeme mít první informace, jak dalece technologie fungují, ale jsem přesvědčený, že skvěle, test nám vyšel z pohledu kvality stavby dobře,"
řekl ČTK místostarosta Vítězslav Vondrouš.

Základní škola se čtyřmi nadzemními podlažími by měla spotřebovávat zhruba o 40 procent energií méně než budovy bez úsporných technologií. Žáci budou mít k dispozici učebny pro hudební výuku, komorní i větší sál, prostory pro výtvarné a taneční obory.

Radnice si půjčila na stavbu 28 milionů korun. Celkem investice vyšla na 54 milionů korun, z toho čtyři miliony stálo vybavení interiérů včetně výtvarných děl. Od minulého týdne totiž stavbu podle návrhu architekta Dalibora Boráka zdobí také dvě plastiky výtvarníka Karla Malicha.

Holický rodák, který letos slaví 90. narozeniny, je čestným občanem města a díla mají odkazovat na krajinu jeho mládí, kamenecký kopec. V posledních letech se významný český umělec vrací ve své tvorbě k jednoduchosti. V prostých liniích kovových plastik autor vyjádřil energii kameneckého kopce, řekl Vondrouš.

"První reakce lidí určitě budou, proč tam ty plastiky vůbec máme a že jsou hrozně drahé. Za pár let to ale bezpochyby bude jeden z monumentů Holic. Mezi odbornou veřejností se o dílech ví a pár lidí ze zahraničí se na ně už bylo podívat," řekl Vondrouš.
Jednu plastiku nechala radnice zavěsit na fasádu, druhá visí od stropu v patře školy. Budova nebude sloužit jen žákům, ale budou se zde konat přednášky, hudební vystoupení či jednání zastupitelů. Veřejnost tak bude mít možnost opakovaně zhlédnout i bílou spirálu na chodbě školy, dodal Vondrouš.

Více informací >
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pasiv
lug
02.09.14 03:08
v pasivním...
Josef Smola
02.09.14 09:57
heuréka...
Zdeněk Skála
03.09.14 09:39
zobrazit všechny komentáře

Související články