Současná dánská architektura v Galerii architektury Brno

Zdroj
Gabriel Kurtis, Galerie Architektury Brno
Vložil
Tisková zpráva
29.07.2014 07:10
Dánská architektura za sebou zanechala nesmazatelnou stopu. Budova Opery v Sydney a Velký oblouk v Paříži jsou architektonické skvosty, které jsou toho nejlepším příkladem. Dánská architektura udává trendy i v tomto tisíciletí. Přijďte se ve dnech 29. 7.– 31.8. 2014 přesvědčit do Galerie Architektury v Brně, že architektura a design jsou pro Dány mnohem víc než jen cihly a malta!
Dánská architektura je již mnoho let synonymem krásného a inovativního designu. Pokračováním odkazu Arne Jacobsena, vůdčí osobnosti dánského modernismu a autora slavných designových židlí s příznačnými názvy „Labuť“ a „Vajíčko“, dosáhlo Dánsko v architektuře ve 20. století nebývalých úspěchů. Budova Opery v Sydney od dánského architekta Jørna Utzona je považována za největší architektonický skvost Austrálie a jednu z nejslavnějších staveb 20. století vůbec. Velký oblouk od Johana Otto von Spreckelsena se zase stal symbolem moderní Paříže. Dánskou architekturu reprezentuje ale mnohem víc než tyto dvě ikonické stavby – celá řada mezinárodně uznávaných projektů legendárních architektů, kterými jsou například Bjarke Ingels, Hennig Larsen, C. F. Møller, Jan Gehl nebo ateliér 3XN.
“Výstava Současná dánská architektura, vznikla ve spolupráci Dánského ministerstva zahraničních věcí, Dánské asociace architektonických firem a Iniciativy dánského designu a architektury, přibližuje nejenom výběr toho nejlepšího ze současné dánské architektury, ale také její základní hodnoty. Dánskou architekturu charakterizuje striktně ekologický profil, udržitelnost, empatie a především demokratický přístup, podle kterého nejsou elegantní design a nádherná architektura vyhrazeny pro elitu, ale naopak určeny širokým masám.” uvádí zástupce dánského velvyslance Lars Kjellberg
“Všechny tyto jedinečné projekty byly vybrány pro svou špičkovou kvalitu a také proto, že zosobňují dánskou identitu: vysoký životní standard, moderní přístup ke zdravotnictví, vzdělávání a studiu a velký důraz na šetrnost k životnímu prostředí. Výstava také názorně ilustruje roli kultury v městském prostoru, který jde ruku v ruce s moderním skandinávským životním stylem.” dodává Gabriel Kurtis z Galerie Architektury Brno.
Vernisáž výstavy se uskuteční za přítomnosti zástupce dánského velvyslance Larse Kjellberga v úterý 29. července 2014 od 18:00 na nádvoří radnice Brna-Střed/Dominikánská 2 a pokračování v Galerii Architektury Brno v 18:30. Výstava potrvá do 31. srpna 2014 a bude přístupná denně od 10 do 18 hodin.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články