Kašny na náměstí v Plzni čeká oprava zlacení poškozeného vandaly

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
16.07.2014 20:15
Plzeň

Ondřej Císler

Plzeň - Až do konce července budou mimo provoz tři monumentální kašny na plzeňském centrálním náměstí. Čtyři roky po jejich uvedení do provozu město nechá opravit zlacení, které poškodili vandalové. ČTK to řekla Ilona Pelíšková z městské organizace Správa veřejného statku města Plzně. Moderní zlacené kašny Anděl, Chrtice a Velbloud, inspirované motivy z historického městského znaku, už od představení návrhu architekta Ondřeje Císlera budily rozporuplné emoce. Část lidí je dodnes odmítá, části se líbí. Kritice je podrobil při květnové návštěvě i prezident Miloš Zeman.

    Kašny přestaly v úterý chrlit vodu. Teď musejí celé důkladně uschnout, nejpozději v pátek je obklopí mobilní zábrany, aby mohla začít korekce a obnova zlacení. "Zlatník musí nejvíce poškozená a podrápaná místa očistit, bronzový základ natřít speciálním nátěrem a teprve pak znovu pozlatit," řekla Pelíšková. Zlacené kolosy se staly terčem vandalů hned po instalaci v roce 2010. Nyní je na některých místech zlato podrápané až na bronzový základ. Ze zlacené plochy všech tří kašen 70 metrů čtverečních se bude obnova týkat zhruba šesti metrů čtverečních. Celá oprava by měla přijít přibližně na 120.000 korun. Kromě opravy zlacení se odstávka využije také k opravě čerpadla u kašny Velbloud.
    Od uvedení kašen do provozu v červenci 2010 je to první taková oprava. Zlacení kovových profilů trvalo při jejich výrobě včetně technologické přestávky devět měsíců. Použito při něm bylo sedm odstínů barev plátkového zlata. Na pozlacení všech tří chrličů se tehdy spotřebovalo 720 gramů zlata.
    Kašny se na náměstí vrátily po 125 letech, obsadily volné rohy náměstí, ve čtvrtém rohu je morový sloup. Magistrát přišlo pořízení chrličů, z nichž nejvyšší měří až ke čtyřem metrům, na téměř 27 milionů korun. Císlerův návrh vybrala odborná porota v architektonické soutěži už v roce 2005 mezi 30 návrhy. Politici ale nejdřív kašny odmítli a souhlas s jejich postavením dali až po úpravách velikosti, tvaru a povrchu v roce 2007. Chrliče kromě heraldických figur připomínají tvarem tradici monumentálních odlitků ze Škodových závodů. Doplňují je monolitické nádoby z černé žuly z Číny.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Místo pozlátka
Vladimir Sitta
17.07.14 10:55
kašny za všechny peníze
Marie Rychtrová
24.07.14 12:31
zobrazit všechny komentáře

Související články