Praha vypsala architektonickou soutěž na Malostranské náměstí

Vložil
ČTK
19.06.2014 18:30
Praha

Praha - Praha vypsala mezinárodní architektonickou soutěž na budoucí na vzhled a využití Malostranského náměstí. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). Výsledky budou známy na konci září. Město tak mimo jiné reaguje na odpor některých lidí, kterým se nelíbí, že starobylé náměstí pod Pražským hradem s dominantou chrámu sv. Mikuláše slouží jako parkoviště.

    "Malostranské náměstí je nesmírně významný prostor ve městě," řekl už dřív primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). "Musíme o něm vést širší diskusi a nenechat rozhodování na jednom úředníkovi," doplnil.
    "Dnes se na celé ploše horní i dolní části náměstí nachází parkoviště, což je v rozporu s významem a potenciálem náměstí. Prostor v žádném ohledu neslouží jako veřejné a reprezentativní prostranství. Není zde důvod zastavit se a posedět," uvedl architekt Jan Šépka z IPR.
    Lidé z okolí náměstí sepsali petici, pod kterou sesbírali 5000 podpisů. Žádají v ní mimo jiné odstranění parkoviště a vypsání architektonické soutěže. Podle Prahy 1 by se z místa měla stát klidová zóna.
    Přispět by k tomu mohlo i plánované otevření tunelového komplexu Blanka. Praha totiž zvažuje uzavřít Malou Stranu pro tranzitní dopravu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články