Vyhlídková sauna v Bochumi od modulorbeat

Zdroj
Das Detroit-Projekt
Vložil
Petr Šmídek
13.06.2014 11:55
Marc Günnewig
Jan Kampshoff
modulorbeat

V rámci uměleckého festivalu 'Das Detroit-Projekt' vznikl v Bochumi projekt vertikální sauny určené pouze pro jednu osobu. Celoroční festival svým názvem naráží na americkou paralelu města, které slepě spoléhalo pouze na jedno průmyslové odvětví. Také Bochum zažila díky těžbě uhlí a ocelářskému průmyslu v Porúří nebývalý rozmach celého regionu, který následoval obdobně dramatický propad.
Opuštěným územím mezi městem Bochum a těžebními oblastmi Porúří se dlouhodobě zabývá výzkumná skupina Borderlands, která s jednotným mottem „Nicnedělání v hraničním území“ oslovila řadu urbanistů a designerů a architektů, mezi nimiž byl také münsterský ateliér modulorbeat s nezvyklou saunou. Sedm a půl metru vysoký objekt poskládaný z tmavých betonových prefabrikátů se nachází v místě tovární skládky a svou estetikou těžebních věží odkazuje na zaniklou báňskou tradici. Betonové dílce původně sloužily k pažení důlních šachet. Návštěvník sauny se bude ve věži potit stejně jako kdysi horníci pod zemí. Tentokrát však jedinou fyzickou námahu bude představovat vertikální pohyb po žebřících z centrální sauny do spodního bazénu a následně do odpočívárny na vrcholku věže.
Festival 'Das Detroit-Projekt' poběží v Bohumi až do letošního října, ale saunu si můžete rezervovat pouze do konce července.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články