Projekt prodražuje památník Jana Kašpara na 2,7 mil. Kč

Vložil
ČTK
10.06.2014 18:45
Pardubice

Petr Pinkas

Pardubice - Projektová dokumentace na památník Jana Kašpara v Pardubicích prodražuje jeho výstavbu z odhadovaného milionu korun na 2,7 milionu korun. Zastupitelé budou v červnu rozhodovat o tom, zda poctu prvnímu českému aviatikovi, který se ve městě narodil, nechají postavit. Novinářům to dnes řekla primátorka Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice).
    "Ještě budou podrobněji rozpracovány varianty financování. Je tam možnost veřejný rozpočet, varianta veřejný rozpočet a sbírka a nebo jen sbírka, aby se zastupitelé mohli jasně rozhodnout, jestli se památník bude realizovat," řekla Fraňková.
    Pokud zastupitelé rozhodnou, že si památník přejí, budou nutné na třídě Míru první přípravné práce a to ještě v čase, kdy se hlavní obchodní ulice ve městě opravuje, tedy do konce února příštího roku.
    Město loni vypsalo architektonickou soutěž a zvítězil návrh Petra Pinkase. Památník má být do výšky tří metrů opláštěný bronzem s jménem Jana Kašpara a datem jeho narození a úmrtí. Srdcem památníku je překážkové návěstidlo, tedy svítidlo, které vydává tlumený červený svit. Umístěné má být nad okolní výškové budovy.
    Proti sloupu, který je přes 37 metru vysoký, protestovala petice místních letců. Větrný rukáv se v Kašparově době vůbec nepoužíval. Lepší by podle nich byla realistická socha Kašpara s vrtulí Blériotu.
    S dalším návrhem přišel reportér David Macháček. Na třídu Míru chtěl symbolickou vydlážděnou ranvej, vzletová a přistávací dráha měla uctít památku aviatika, když město dosud váhalo se stavbou památníku. Ranvej by ovšem mimo jiné zanikla mezi stromy.
    "Když tam budou stromy, z ranveje by byla vidět jen levá část, což úplně ztrácí ten efekt," řekl primátorčin náměstek Jindřich Tauber (ČSSD).
    Navíc by město muselo měnit evropský projekt, což by komplikovalo příjem dotací, dodala Fraňková.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Něco "velice originélní"
Lubomír Hruška
10.06.14 10:56
všichni rozumíme všemu
Kaker
12.06.14 07:49
To Kaker
Winter
12.06.14 08:36
Dotaz Kakerovi
Lubomír Hruška
14.06.14 06:41
zobrazit všechny komentáře

Související články