Kaple lysického zámku má nová malovaná vitrážová okna

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
12.06.2006 16:50
Lysice

Lysice - Kaple renesančního zámku v Lysicích na Blanensku získala v uplynulých dnech nová malovaná vitrážová okna zobrazující tři světce. Na původních byly malby z 19. století již v tak špatném stavu, že je nešlo zrestaurovat.

    "Proto jsme nechali vytvořit přesné kopie oken. Malby jsou velmi zdařilé. Dokládají zručnost českých restaurátorů," řekla dnes ČTK lysická kastelánka Martina Medková-Rudolfová.
    Při malbě na vitrážová okna používali kdysi umělci jako pojivo vaječný bílek přidávaný do barev. Po delším čase ale barvy znehodnocuje. Bílek vlivem slunečního záření způsobuje, že malby praskají. Lze je zakonzervovat, ale ne zcela zrestaurovat.
    Původní okna vysoká 70 a široká 20 centimetrů, skončila v depozitáři lysického zámku. "Patrně je vystavíme, až budeme dělat výstavu o práci restaurátorů," doplnila kastelánka.
    Zámek v Lysicích vznikl v 16. století na místě středověké vodní tvrze. Objekt patřil mnoha šlechtickým rodům. Majitelem zámku byl šlechtický rod Dubských z Třebomyslic, který tam sídlil do roku 1945. Ročně ho navštíví asi 40.000 turistů. Zájem o něj vzrůstá.
0 komentářů
přidat komentář

Související články