Výstava MADE IN NL / NL Architects

29.04.-30.05.2014, Corridor Gallery 2NP + 3NP E2 areál FAST VUT v Brně

Zdroj
dominik.philipp@centrum.cz
Vložil
Tisková zpráva
18.04.2014 17:20
NL Architects

NL Architects je výrazná a uznávaná amsterdamská architektonická kancelář, kterou společně založili Pieter Bannenberg, Walter van Dijk a Kamiel Klaasse. Oficiálně otevřeli architektonickou praxi až v lednu 1997, ale společně pracují již od počátku devadesátých let. Všichni tři absolvovali Technickou univerzitu v Delftu. NL Architects na sebe poprvé upozornili v roce 1994 úspěchem ve studentské soutěži Archiprix s projektem Carstadt, který inovativním způsobem kombinoval obchodní dům a garáže v historickém jádru Amsterdamu. Od té doby se etablovali jako jedna z nejzajímavějších architektonických kanceláří, zdařile kombinující promyšlenost konceptů s humorem.
Právě humor je jednou z velkých deviz architektonického výzkumu tohoto předního evropského studia. Humor se v architektuře moc nenosí, ale právě NL Architects se dívají na současnou architekturu a urbanismus úplně jiným prismatem.

Brněnská repríza výstavy, která představí nejzajímavější projekty, bude dokumentovat jejich neortodoxní přístup k projektování, který se taktéž projevil v jejich soutěžním projektu na revitalizaci území Černá louka v Ostravě, ale především v jejich osobité prezentaci na Bienále architektury v Benátkách v roce 2008.

Tvorba NL Architects se setkala taktéž s velkým zájmem v rámci výstavy v Bratislavě v roce 2009, kde ateliéru uspořádala SNG velmi impozantní prezentaci. V roce 2009 byla jejich tvorba také zastoupena na výstavě Horror Vacui (GJF v Praze, Centrum architektury v Brně) v rámci festivalu současné nizozemské kultury NethWorks.cz. 

V roce 2005 získali NL Architects cenu Mies van Rohe za Basketbar v Utrechtu.
Z posledních úspěchů NL Architects je vítězství v mezinárodní architektonické soutěži, v rámci které v amsterdamském přístavu postaví multifunkční otočné pódium Multi Mill, které bude malým divadlem, přehlídkovým módním molem i kinem zároveň. Otáčet se bude ručně podle aktuálních potřeb a programu.

"Architektura je médium, které, jak doufáme, přispívá k pochopení současné kultury a k jejímu rozvoji. Chápeme architekturu jako proces bádání, zkoumání, odhalování a přestavování úžasné složitosti světa, ve kterém žijeme. Můžeme přeměnit banalitu v krásu, získat ušlechtilost z fádního? Jak můžeme změnit, zkroutit, ohnout, nakupit, roztáhnout, vylepšit nebo znovu sestavit součásti, které tvoří naše životní prostředí, do nové a lepší konfigurace? Používáme to, co je okolo nás nějakým novým vtipným způsobem, nebo nějakým kouzelnickým trikem :) Například supermarket pod dálnicí. Viz projekt A8ernA. Projekty NL Architects se často zaměřují na běžné aspekty každodenního života, včetně těch nedoceněných nebo negativních, které zlepšujeme či překrucujeme, aby se do popředí dostaly nečekané možnosti věcí, které nás obklopují. Například projekty spojené s parkováním - často děláme různé vtipné parkoviště - na střeše celého bloku domů jako smyčku (např projekt PC bird nebo Roof road). Sbíráním různých fragmentů reality a jejich přeskládáním a slepením do nového celku naše architektura může být chápána jako remix reality: architekt jako Deejay."

V současné době kancelář pracuje na řadě projektů v různých fázích vývoje, včetně rezidenčních projektů, kulturních zařízení a sportovních staveb. Začátkem roku 2007 NL Archtitects vyhráli v prestižní soutěži na tzv. Groninger Forum, kde jde o osvěžující směs knihovny, kina a muzea.


koncept a kurátor výstavy v Brně: Dominik Philipp Bernátek
koncepce výstavy: NL Architects
pořadatelé výstavy v Brně: ARC+5 FAST VUT v Brně, Kabinet architektury Ostrava

Výstavu připravila v roce 2011Galerie Jaroslava Fragnera v Praze ve spolupráci s Velvyslanectvím Nizozemského království v Praze za podpory Ministerstva kultury ČR, Magistrátu hlavního města Prahy a Nadace české architektury.  

Po výstavě v pražské Galerii Jaroslava Fragnera /13.10.-27.11.2011/ byla v rámci aktivit Kabinetu architektury prezentována dále:
2. 4.-27.4. 2012 v Ostravě/ Kabinet architektury/ CKV Sokolská 26
17.10.-18.11. 2013 v Katovicích/ Polsko/ Galeria Architektury SARP
Od 29.04. do 30.05.2014 bude výstava prezentována v rámci experimentu využití komunikačních prostor budovy E2 Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně pro výstavní účely.

Slavnostní zahájení se bude konat dne 29.04.2014 v místnosti E2 213 budovy E2 areál FAST VUT v Brně  v 16:15 hodin.
Následovat bude rozhovor přes internet s architektem Kamiel Klaasse v 16:30 hodin.
0 komentářů
přidat komentář

Související články