Ve vile Karla Čapka odborníci pořizují soupis věcí

Vložil
ČTK
06.03.2014 10:30
Praha

Ladislav Machoň

Praha - Ve vile Karla Čapka odborníci v posledních týdnech pořizují soupis veškerých věcí. Na místě pracují archiváři z Památníku národního písemnictví a Národního památkového ústavu společně s pracovníky radnice. Výsledkem bude katalog inventáře části dvojvily, kterou si postavili bratři Karel a Josef Čapkové. ČTK to dnes sdělil starosta městské části Praha 10 Bohumil Zoufalík (Nezávislí).

    Praha 10 památku koupila po dlouhých jednáních loni na podzim. Za nemovitost a Čapkovu pozůstalost radnice zaplatila téměř 44 milionů korun; za samotnou nemovitost 28 milionů korun a za historický inventář pak 15,891 milionu.
    "Tým složený z archivářů z Památníku národního písemnictví, Národního památkového ústavu a naší radnice sepisuje a katalogizuje kompletní inventář tohoto historického pokladu Prahy 10," uvedl Zoufalík.
    Ve vile podle něj vzniká přesný soupis nejen veškerého movitého majetku, který byl součástí kupní smlouvy, ale i toho, který městu daroval majitel vily a potomek Čapkovy manželky Karel Scheinpflug, a na který doposud nebyl zpracován znalecký posudek.
    Proces dokumentace archiválií je poměrně zdlouhavý. Jenom v jedné z přízemních místností odborníci pracovali tři týdny.
   Vedení radnice v minulosti slíbilo, že o budoucnosti vily rozhodnou odborníci. Problematikou se v současné době zabývají komise zastupitelstva a expertní pracovní skupina. Členové komise mají na návrh pracovní skupiny předložit podněty zastupitelům.
    Zoufalík v minulosti uvedl, že by chtěl vilu alespoň v omezené míře zpřístupnit veřejnosti. Lidé si mohou památku prohlédnout virtuálně na stránkách městské části. Významný je především interiér některých pokojů, které zůstaly od smrti Čapka prakticky nezměněny. Obsahuje například spisovatelovu knihovnu, archiv nebo předměty z cest. Mezi cennostmi, které městská část získala, jsou údajně i nikdy nepublikované kresby Josefa Čapka z koncentračního tábora.
0 komentářů
přidat komentář

Související články