Při jízdě novou lanovkou na Sněžku nemůžete minout desky fermacell

Vložil
Tisková zpráva
18.03.2014 08:45
James Hardie Europe GmbH, o.s. Praha

Novou lanovou dráhu na Sněžku postavila trutnovská firma BAK stavební společnost, a.s. společně s dodavatelem technologie, firmou LEITNER A.G. z Itálie. Na všech třech stanicích nové lanovky jsou na dělících stěnách, příčkách a podhledech použity sádrovláknité desky fermacell o tloušťce 12,5 mm.

Investorem lanovky za více než 300 milionů korun bylo město Pec pod Sněžkou, většinu nákladů uhradily dotace z fondů Evropské unie. Stavební společnost BAK Trutnov a lanovkářská firma LEITNER měly novou lanovku podle smlouvy postavit do konce března 2014. Stavbu ale stihly dokončit téměř o čtyři měsíce dříve.

Stavbaři vybudovali na původních půdorysech novou vrcholovou stanici a přestupní stanici na Růžové hoře. Spodní nástupní stanice je zcela nová - posunula se blíže k Peci pod Sněžkou a čtyřmístné gondoly lanovky tak nově překonávají řeku Úpu. V budově dolní stanice je hala pro výstup a nástup, sociální zařízení a prostor pro občerstvení. Na vrcholu je kvůli ochraně přírody jen menší občerstvení. Provoz nové lanové dráhy v kompletní délce byl zahájen 22. února 2014.

Stěnové konstrukce fermacell s ocelovou spodní konstrukcí a cca 1000 m² sádrovláknitých desek fermacell 12,5 mm montovala firma Tigamont s.r.o. z Prahy a sádrovláknité materiály fermacell byly do náročného prostředí vybrány pro jejich vysokou odolnost proti vlhkosti a požáru. Klimatické podmínky (dolní stanice je ve výšce 870 m.n.m, mezistanice na Růžové hoře se tyčí ve výšce 1 354 metrů a stanice na Sněžce ve výšce 1 594 metrů nadmořské výšky) kladly na výběr desek pro dělící stěny, příčky a podhledy interiérů všech tří stanic vysoké nároky. Sádrovláknité materiály fermacell však velmi dobře odolávají změnám vlhkosti, pro tyto desky mluvila i jejich vysoká požární a mechanická odolnost.
0 komentářů
přidat komentář

Související články