Hochtief odmítá nátlak na Plzeň, na úhradě víceprací však trvá

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
25.02.2014 18:40
Plzeň

Plzeň - Plzeňská radnice získala podle vlastních slov trumf pro další jednání s dodavatelem nového divadla za necelou jednu miliardu korun. Firma Hochtief požaduje uhradit 25 milionů Kč za takzvané vícepráce a prodloužit termín dostavby. Město v minulých dnech obdrželo dopis od správce stavby, pražské firmy Edifice contruction & consulting, která považuje požadavky Hochtiefu za neoprávněné a nátlakové. ČTK to řekl náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD). Jeho strana ČSSD odmítá sumu zaplatit a nesouhlasí s prodloužením termínů. V názoru se prý sbližuje s koaliční ODS. Hochtief odmítl, že by vyvíjel na město nátlak a snaží se o součinnost. Na úhradě víceprací trvá.
    Podle Zrzaveckého si firmu Edifice jako svého partnera vybralo v soutěži město. "Nyní posuzujeme jak právní váhu dopisu, i to, jak s ním budeme pracovat dál. S primátorem (Martinem Baxou z ODS) ladíme strategii," řekl. Edifice svou roli dohledu na stavbě plní a na stavbě "byla docela tvrdá". Dopis, který může být podle náměstka významným argumentem v případném soudním sporu s Hochtiefem, je podle něj "hodně ostrý a otáčí situaci do opačné polohy, než dosud byla". Píše se tam například, že "je na kontrolních dnech vyvíjený ze strany Hochtiefu nátlak na zástupce města". "Aby byly ukončeny veškeré diskuze o vícepracích, abychom je zaplatili a hotovo," řekl. Podle Edifice jsou požadavky dodavatele neoprávněné.
    Hochtief podle svého mluvčího Michala Taliána obsah dopisu firmy Edifice nezná, a proto se k němu nemůže vyjádřit. "Naše požadavky na úhradu víceprací jsou oprávněné a dostatečně podložené. Odmítáme, že by z naší strany docházelo k vytváření jakéhokoliv nátlaku. Při všech jednáních se snažíme být vstřícní, hledáme součinnost všech stran bez ohledu na politické spektrum magistrátu," uvedl. Firma "projednává možnosti" a nikdy práce na projektu nezastavila. Zejména proto, aby byl projekt dokončený včas pro zahájení nové sezony, dodal.
    "ČSSD říká, že nic nezaplatíme a že musí rychle stavět, protože podle smlouvy o dílo mají 1. srpna předávat kompletní stavbu. Požadavky na úhradu za zeminu a na posunutí termínu nejsou akceptovatelné. Podle právníků jde o práce spjaté a neměli bychom je platit. Měly být schválené před provedením. Ani ODS už dnes neříká, že je chce zaplatit. Nejsme názorově proti sobě, ale společný postup se ladí," řekl.
    Zkušební provoz divadla má být podle smlouvy zahájený už 1. května a Hochtief ho chce posunout na 15. června; předání stavby pak na 1. září. Z nedodržení termínů plynou penále 500.000 korun za den. "Chceme 2. září otevřít budovu veřejnosti, tak jak bylo naplánováno. Prodávají se vstupenky i předplatné," uvedl náměstek.
    Uvedl, že město je připraveno jít za generálním ředitelem i oslovit vlastníka Hochtiefu v Essenu. "Projekt překračuje hranice ČR, protože v Evropě se nyní staví pouze dvě divadla. Je to věc strategická pro město i Hochtief. Reference, že nedodělali včas divadlo, a ohrozili tím projekt EHMK (Evropské hlavní město kultury v roce 2015), by pro dodavatele nebyla dobrá," dodal. Náměstek pochybuje, že se stavba dá do termínů stihnout, protože je hotová zatím ze 60 procent.
    Hochtief požaduje 25 milionů Kč s DPH. Už 7. listopadu mu zastupitelstvo schválilo 18 milionů Kč na změnu technologie. Zatím ale nebyl podepsaný dodatek ke smlouvě, a tak město sumu neuhradilo. Podle náměstka se může objem víceprací zvýšit, protože Hochtief chce vrátit do hry přes polovinu z 51 změnových listů, které město neuznalo.
    Právní analýza a navržená strategie města musí být hotová do konce týdne a za týden ji dostanou zastupitelé. Na svém jednání 13. března pak řeknou, zda Hochtiefu peníze zaplatí. Pokud to odmítnou, město očekává dlouhý soudní spor. "Podle smlouvy nemají právo přerušit stavbu," uvedl náměstek. Dodal ale, že smlouva je "divná". Také interní audit města potvrdil, že některá její ustanovení jdou proto sobě. Dodavatel ale podle smlouvy garantuje, že s projektem souhlasí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články