Blíží se konec registrace do mezinárodní soutěže International VELUX Award 2014. Hodnotit práce bude i zakladatel ateliéru Snøhetta.

Vložil
Tisková zpráva
07.02.2014 09:10
VELUX Česká republika, s.r.o.

Mezinárodní soutěž International VELUX Award (IVA 2014) je určená studentům architektury z celého světa. Hlavním tématem soutěže je „Světlo pro budoucnost“. Návrhy soutěžících studentů budou hodnotit renomovaní architekti z celého světa, v čele s Craigem Dykersem, zakládajícím partnerem ateliéru Snøhetta. Poslední termín pro registraci do soutěže je 3. března 2014.
Soutěž IVA 2014 nabízí budoucím architektům jedinečnou šanci celosvětově prezentovat své projekty, které zohledňují maximální využití denního světla ve prospěch vyšší kvality života. Soutěž klade důraz na inovativní myšlení a neotřelé náměty: Denní světlo v hustě osídlených městských oblastech. Denní světlo a udržitelnost. Jak přepravovat a ukládat denní světlo? Denní světlo, voda a vítr. Denní světlo, zdraví a pohoda. Vítěze bude vybírat odborná porota, ve které zasednou renomovaní architekti.

Složení poroty International VELUX Award 2014:

Členové poroty pocházejí z různého prostředí a mají rozmanité odborné zkušenosti od navrhování mezinárodně uznávaných architektonických počinů až po výuku a architektonickou žurnalistiku.

Craig Dykers
je zakládajícím partnerem ateliéru Snøhetta. Mezi jeho současné aktivity patří například knihovna v egyptské Alexandrii nebo muzejní pavilón Národního památníku 11. září na místě bývalého World Trade Center. Byl členem poroty International VELUX Award také v roce 2004.





Irská architektka Róisín Heneghan je zakládajícím partnerem firmy Heneghan Peng Architects, která se proslavila vítězstvím v největší světové architektonické soutěži na muzeum Grand Egyptian Museum v roce 2003, a dnes pracuje na významných projektech po celém světě. Róisín Heneghan byla členem poroty soutěže International VELUX Award v roce 2006.




Magda Mostafa
má obrovské zkušenosti s výukou; byla členkou poroty soutěže International VELUX Award v roce 2010, kdy byla zvolena předsedkyní poroty. Magda Mostafa je docentkou na American Universtiy v Káhiře a aktivní členkou Mezinárodní unie architektů (UIA).




Novou členkou poroty je redaktorka časopisu Architectural Review Catherine Slessor. Catherine Slessor je uznávaným kritikem v oboru architektury; třikrát získala cenu International Building Press pro žurnalistu roku v oboru architektury.




Per Arnold Andersen
zastupuje v porotě skupinu VELUX. Protože sám je architekt, byl jedním z hlavních iniciátorů soutěže International VELUX Award pro studenty architektury již od jejího založení v roce 2003.





Předchozí ročníky ukázaly sílu inovativního a koncepčního myšlení nastupujících generací architektů „Nejdůležitější věc na této soutěži je nejspíš to, že nabízí příležitost k řešení obtížných problémů spíše očima studentů a jejich učitelů než očima profesionálů“, napsal Craig Dykers v článku publikovaném v ročence soutěže International VELUX Award 2004.

Registrace je stále otevřená.

Do soutěže International VELUX Award se lze registrovat do 3. března. Registrace se provádí on line a studenti se musí zaregistrovat, aby se mohli zúčastnit. Poslední termín pro odevzdávání projektů je 2. května 2014.

Informace o soutěži a podrobné údaje od registraci a účastni v soutěži jsou k dispozici na webových stránkách iva.velux.com; kromě toho nás můžete sledovat na facebookovém profilu.

Celková peněžní výhra je 30 000 eur. Porota vybere několik výherců cen a čestného uznání. Po slavnostním vyhlášení vítězů v říjnu 2014 budou všechny projekty vystaveny na stránkách iva.velux.com.
0 komentářů
přidat komentář