Letní dům v Nannberga od General Architecture

Zdroj
General Architecture
Vložil
Petr Šmídek
03.02.2014 10:45
General Architecture

Na okraji města Borlänge v provincii Dalarna ležící uprostřed Švédska jsme objevili starou sýpku, která byla na prodej. Z pohledu celkového tvaru i velikosti, šlo o velice skromnou stavbu vyjadřující však nekompromisní a logický postoj, což nás velice zaujalo: tesařství jako čirá tektonika zhmotněná v dokonalém spojení jednotlivých prvků, které společně vytvářejí logickou jednotu.
Dům jsme rozebrali a přenesli na staré pastviny lemující břeh jezera Hjälmaren jen několik málo kilometrů od městečka Arboga. Předtím než jsme dřevěný objekt znovu složili, byly na místě odlity nové betonové základy. Mezi 15. a 16. vrstvu dřevěných trámů byl vložen nový dřevěný ztužující rám, který umožnil dobudovat v plné výšce horní patro. Poté byl dostavěn zbytek dřevěné konstrukce a původní střechy. Následně byl dům ponechán rok v klidu, aby si konstrukce sedla a stavba potom mohla pokračovat. Na závěr byly vestavěny jednotlivá patra a stěny z vnitřní strany zaizolovány. Vnitřní stěny a horní poschodí jsou navržené jako nosníky přes celou výšku patra s rozponem mezi obvodovými zdmi. To umožnilo ponechat přízemí zcela otevřené bez jakýchkoliv podpěr pro horní patro. Volba materiálů v interiéru se odvíjela od ceny a dostupnosti: lokální dubové dřevo a překližka od místního obchodníka se stavebním materiálem. Otvory ve vnějším plášti vycházejí z logiky návrhu: velkorozměrová okna ve spodních mohutných stěnách a svislá úzká okna vsazená do nového dřevěného modulu v horním patře. Vnitřní dispozice je stejně jednoduchá jako celý objekt: v přízemí je společná kuchyně s obývacím pokojem a v horním podlaží jsou dvě ložnice. Zvenku jsou nové části ošetřeny stejnou červenou barvou a stejným způsobem jako původní prvky.
Navzdory svému malému měřítku patřil projekt v naší kanceláři k častým debatám o konstrukci a architektuře. Využití původního stavby také zvýšilo otázky konstrukčních prvků ve stavební tradici. Naší ambicí bylo prostřednictvím projektu vysledovat a dále rozvinout tyto základní stavitelské kvality.
General Architecture
0 komentářů
přidat komentář

Související články