Odborníci navrhli 58 proměn problematických míst Ostravy

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
11.12.2013 23:45
Ostrava

Ostrava - Architekti, stavaři, umělci i studenti předložili v neziskovém projektu Městské zásahy Ostrava 2013 celkem 58 návrhů na proměnu některých míst Ostravy, které podle jejich mínění potřebují změnu. Do projektu se s podněty zapojila také téměř stovka občanů. Novinářům to dnes řekl člen umělecké rady projektu a architekt Jiří Stejskalík.
    Cílem projektu bylo poukázat na problematická místa ve městě a také navrhnout jejich možná řešení. Návrhy si lidé mohou prohlédnout v Multižánrovém centru Cooltour. Vystavené práce se nejčastěji týkají centra města, především Masarykova náměstí, Frýdlantských mostů či obchodního centra Nová Karolina. Představy o úpravě veřejného prostoru jsou různé. Mezi návrhy nechybí například tržnice na centrálním náměstí, sprchy na slunících plochách u řeky Ostravice, kavárna v Bělském lese, ale například i okrášlení Sýkorova mostu truhlíky s živými květinami, vznik multifunkční scény na Masarykově náměstí, která by se mohla využívat pro sportovní, kulturní i společenské aktivity, nebo přímo výstavba koupaliště na této centrální ploše města.
    "Byli jsme zvědavi, s čím lidé přijdou. A těšíme se, jak se otevřou nové obzory a změní názory na Ostravu, která už dávno není černá," uvedla členka umělecké rady Vendula Šafářová. Podle ní autoři do Městských zásahů přihlásili dvojnásobek návrhů proti původnímu očekávání, když organizátoři předpokládali, že by mohlo vzniknout zhruba okolo 30 návrhů.
    Počet přihlášených návrhů ocenil i hlavní architekt Ostravy Cyril Vltavský, který nevylučuje to, že by se některé projekty mohly dočkat realizace. "Budou-li mezi zásahy zajímavé návrhy, které budou pro realizaci potřebovat například následnou dokumentaci pro stavební řízení, ta může být pořízena a zaplacena městem. Autoři by pak byli součástí projekčního týmu, pokud by souhlasili," uvedl Vltavský.
    Výstava návrhů bude až do konce ledna umístěna v Cooltouru, poté se přesune do prostor Nové radnice. V lednu se chystají také autorské prezentace. Ostravské Městské zásahy jsou sedmým projektem svého druhu v rámci Česka a Slovenska. Autory nápadu jsou architekti Matúš Vallo a Oliver Sadovský, kteří pilotní projekt uskutečnili v roce 2008 v Bratislavě. Oba budou mít v lednu přednášku v Ostravě.
0 komentářů
přidat komentář

Související články