Z budovy bývalé Živnobanky se do 2 let stane centrum českého skla

Praha - Z budovy bývalé Živnobanky v pražské ulici Na příkopě se stane centrum českého sklářství. Měly by v něm být expozice, obchody se sklem i kanceláře sklářských firem. Náklady na vybudování centra se odhadují na půl miliardy korun. Developerská skupina CPI Group podnikatele Radovana Vítka centrum otevře za dva roky. Základní obrysy projektu představilo vedení skupiny na dnešním setkání s novináři. Památkově chráněná budova má být podle generálního ředitele CPI Group Zdeňka Havelky ekonomicky soběstačná.
    Největší plochu z celkových 20.500 m², celkem 8600 m² zaberou stálé expozice, dalších 3500 metrů čtverečních bude mít plocha pro obměňované výstavy. Kromě toho však v budově budou i kanceláře (2400 m²), obchody (1100 m²) a restaurace s kavárnou (640 m²).
    "Hlavním tématem několika expozic bude sklo, velkou atrakcí pak zážitková instalace nazvaná Glass Experience by Lasvit, kterou vyvíjíme s českou renomovanou sklářskou firmou Lasvit. Půjde o světově unikátní instalaci českých a zahraničních autorů, ve které bude hrát hlavní roli české sklo, křišťál, design, nejnovější technologie a efekty, propojené se zvukem, světlem a proměnou prostoru," poznamenala předsedkyně správní rady projektu Živnobanky Marie Vítková.
    Ředitel projektu Ladislav Pflimpfl, který byl dlouholetým ředitelem londýnského Českého centra, dodal, že mají ambici stát se výkladní skříní českého skla i kreativity a jedním z nejnavštěvovanějších pražských míst. "České sklo je ve světě obrovským fenoménem, který si takovou prestižní scénu v Praze zaslouží," podotkl Pflimpfl.
    Záměr je nyní ve fázi práce na architektonické studii pro renovaci a adaptaci budovy. Stavební práce a úpravy by měly přijít na řadu v roce 2015. Největší úpravy se mají týkat hlavně novější části budovy směrem do ulice Nekázanka. "Stavební práce vyjdou na 400 milionů korun, dalších 100 milionů korun bude stát vybudování expozice," řekl ČTK Havelka s tím, že budova by měla být ekonomicky soběstačná. "Kromě nájmů za kanceláře a obchody počítáme také s příjmem ze vstupného," dodal Havelka. Prvním potvrzeným nájemcem kancelářské i obchodní části je firma Lasvit. S dalšími zájemci CPI stále jedná, jejich jména chce zveřejnit v průběhu příštího roku.
    Pro vlastní provoz nově vznikajícího projektu vznikla obecně prospěšná společnost. Předsedkyní správní rady je Marie Vítková, v dozorčí radě usednou právnička Vladimíra Glatzová, ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea Helena Koenigsmarková a sklář Zdeněk Lhotský. Hlavním kurátorem projektu je designér Maxim Velčovský.
    CPI Group na přípravě projektu spolupracuje s architektonickým ateliérem DaM. Ten je autorem nejen významných novostaveb, za které získal četné ceny (palác Euro na Můstku nebo budova Main Point v Karlíně), ale má také zkušenosti i s rekonstrukcemi historických domů, mezi nejvýznamnější patří Palác šlechtičen na Pražském hradě. "Na přípravě rekonstrukce Živnobanky se podílíme již přibližně dva roky, během nichž se hledalo optimální využití této výrazné architektonické památky," řekl ČTK Jiří Havrda ze studia DaM. Přesná podoba expozic a dalších interiérů ještě známá není, bude se například řešit, zda pro exponáty vzniknou pevně nainstalované konstrukce, nebo budou některé volně umístěné ve stávajícím prostoru a řadu dalších podrobností. Záměr rekonstrukce je nyní ve fázi práce na architektonické studii.
    Firma Lasvit přes svoji krátkou historii, neboť vznikla v roce 2007, za sebou má četné úspěchy na domácí scény, ale hlavně v zahraničí. Doma sbírá ceny za spolupráci s designéry (stala se výrobcem roku 2011 v rámci prestižní soutěže Czech Grand Design)a skleněné plastiky a svítidla z dílny Lasvitu zdobí lobby nejluxusnějších hotelů a rezidencí po celém světě. Sklo přitom vyrábí výhradně v České republice - ve sklárně v Lindavě u Nového Boru.
    Budova Živnobanky Na Příkopech vznikla na konci 19. století podle projektu architekta Osvalda Polívky, známého především jako spoluautora nedalekého Obecního domu. Boční průčelí budovy vedlo do Nekázanky, kam byl osazen původní portál z Nostického paláce se sochami z dílny Matyáše Bernarda Brauna z první poloviny 18. století. Budova je spojena s protějším domem můstky přes Nekázanku z roku 1909. Později byla přistavěna ještě zadní budova v Nekázance, která v letech 1927 - 28 dostala čtvrté patro podle projektu architekta Jana Žáka. Na výzdobě Živnobanky se podíleli známí čeští umělci, mimo jiné třeba Mikoláš Aleš, Stanislav Sucharda či Max Švabinský. Dnes je budova kulturní památkou, v letech 1966 - 2005 v ní sídlilo informační středisko Pražské informační služby.
0 komentářů
přidat komentář