A69 - architekti vyhráli soutěž na vzhled kasáren na Zlatém vrchu

Vložil
ČTK
18.11.2013 18:15
A69 - architekti

Cheb - Ateliér A69 - architekti s.r.o. zvítězil v urbanisticko-architektonické soutěži o budoucí podobě kasáren Zlatý vrch a Špitálského vrchu v Chebu. Vítězná studie navrhuje vybudování rezidenční čtvrti na místě bývalých kasáren s dostatkem zeleně a přírodním amfiteátrem v prostoru bývalé střelnice, řekl dnes novinářům starosta Pavel Vanoušek (ČSSD). Soutěže se zúčastnilo 13 architektonických týmů.
    "Bylo to vůbec poprvé, kdy Cheb využil architektonické soutěže, aby získal návrhy na budoucí podobu části města. Ačkoli byla soutěž anonymní, vítězný návrh ukázal, že zpracovatelé mají dobrou znalost místa," uvedl Vanoušek. Ateliér A69 pochází původně z Františkových Lázní a pro Cheb vytvořil už několik studií. Mimo jiné podle návrhu architektů z A69 se upravila i pěší zóna v Chebu.
    Z původních objektů rozsáhlých kasáren by podle vítězného návrhu měly zůstat jen dva. Kromě bytových a rodinných domů by v areálu měl vzniknout například dům s pečovatelskou službou. "Rozhodnutí zásadně zredukovat areál kasáren je pragmatické a zvyšuje pravděpodobnost realizace veřejných investic," uvedl jeden z porotců architekt Michal Fišer.
    Podle Vanouška nyní město nechá vítěze dopracovat návrh do podoby územní studie, která se stane podkladem pro aktualizaci územního plánu. Pro Cheb je lokalita významná nejen tím, že je jednou z mála nevyužívaných v blízkosti centra, ale odkrývá také přístup na Špitálský vrch, který je budoucí rozvojovou plochou města. To se v minulosti rozrůstalo obvykle v kruzích okolo historického středu. Využití Špitálského vrchu by doplnilo stávající rozložení města opět do kruhu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články