Historický palác Chlumeckých v centru Brna dostává novou tvář

Vložil
ČTK
22.09.2013 12:40
Brno

Brno - Historický palác Chlumeckých v centru Brna dostává novou tvář. Hotová je už většina fasády. Stavebníci se přesouvají do vnitřních prostor domu, kde v minulosti sídlila například historická redakce Lidových novin. Investice vyjdou na více než sto milionů korun, řekl ČTK majitel společnosti Magnum, která palác vlastní, Miroslav Vymazal.
    "Chtěli bychom co nejdřív uvolnit staveniště na České ulici. Brzy se budou dělat výlohy v přízemí. První chceme mít hotový vnější plášť," uvedl Vymazal.
    V přízemí domu a prvním patře budou obchody, v další patrech kanceláře a byty. Otevření komerční části domu stavebník plánuje na duben 2014.
    Rekonstrukce domu začala loni. Rozsáhlý objekt, který stojí v centru Brna od poloviny 19. století, byl v havarijním stavu. "Oprava přišla v hodině dvanácté, staticky byl dům narušený. Kdyby se to tak nechalo rok nebo dva, zdi by hrozily zřícením. Byly už popraskané, protože zatékalo do střechy," uvedl Vymazal.
    Firma Magnum se zaměřuje na renovace historických objektů v centru měst. V Brně opravovala například dům v České ulici, kde v minulosti bylo bistro Sputnik, nebo historický dům v Masarykově ulici 11.
    Palác Chlumeckých je památkově chráněný. Vznikl v 50. letech 19. století na místě původních čtyř středověkých měšťanských domů. Bydleli tam krejčí, pekaři, řezníci a mydláři, ale i bohatí vlastníci cihelny či sladovny a také některé rodiny šlechtické.
    V roce 1852 se do nových prostor nastěhovala Obchodní a živnostenská komora. Na sklonku 19. století tam přesídlila celá redakce Lidových novin. Od roku 1910 si v přízemí dávali dostaveníčko čeští vlastenci ve známé Brichtově kavárně.
0 komentářů
přidat komentář

Související články