Dům na hranici mezi tradicí, modernou a přírodou

Vložil
Tisková zpráva
15.07.2013 14:40
XELLA CZ, s.r.o.

Variace na téma rodinný dům mají mnoho podob a zdá se, že jejich nápaditost stále ještě není vyčerpaná. Potvrzuje to i vícegenerační rodinný dům v exkluzivním prostředí Horského parku v Bratislavě, jehož tvar se inspiruje meziválečnou avantgardní architekturou a svojí výraznou nízkoenergetickou bilancí patří mezi progresivní domy na bydlení. Pórobetonové tvárnice YTONG se staly ideálním stavebním materiálem tohoto pozoruhodného objektu.

TRADIČNÍ VZHLED A MODERNÍ MATERIÁL YTONG

Bratislavský Horský park stále patří mezi místa se zachovanými vilami ve funkcionalistickém stylu a vícegenerační rodinný dům s klasickou bílou fasádou se tímto odkazem vědomě inspiruje. Tento odkaz na tradici kontrastuje s netradičním půdorysem, použitím moderního stavebního materiálu a sepětím s přírodou - dřevěné terasy mají výhled na zalesněný Horský park.



„Pre samotnú stavbu sme zvolili lichobežníkový pôdorys, ale so zaoblenými hranami, čo však zase vytváralo nároky na použitie stavebného materiálu,“ hovoří autor projektu Ing. arch. Juraj Zornička. „Preto sme zvolili pórobetónové tvárnice YTONG, ktoré nám umožnili riešiť tvarovo zložitejšie architektonické návrhy pri zachovaní kvality tepelnoizolačných vlastností obvodového plášťa.“


Pórobetonové tvárnice Ytong si nejen že poradí s neobvyklým tvarem domu, ale zároveň se staly součástí ekologického provozu, který je založen na obnovitelných zdrojích energie, stejně jako tepelná čerpadla, izolační trojsklo nebo stropní chlazení. Svědčí o tom i energetické hodnocení, na základě kterého je zařazený do kategorie A.
Pro obyvatele to znamená významnou úsporu na provozních nákladech - v létě není třeba klimatizace a i v zimním období není třeba interiér výrazně vytápět. Díky velké tepelné setrvačnosti udrží pórobeton, který obsahuje miliony vzduchových pórů, příjemnou teplotu - podobně jako funkční oblečení. Bílé pórobetonové tvárnice Ytong mají i další výhody, kvůli kterým jsou ideální volbou pro moderní bydlení v souladu s přírodou.

SPOKOJENÉ BYDLENÍ VE ZDRAVÝCH BYTECH

Příjemné mikroklima v bytě je závislé na mnoha faktorech, mimo jiné na stabilní teplotě, optimální vlhkosti, nepřítomnosti plísní nebo průvanu. Ytong je materiál, který se postará o zdravé bydlení ve všech těchto ohledech.

DO DETAILU PROMYŠLENÁ DISPOZICE

Rodinný dům má tři nadzemní a jedno podzemní podlaží, přičemž vertikálně jsou podlaží propojená schodištěm i výtahem umístěným v sklo-ocelové šachtě. Dispoziční řešení tří bytových jednotek poskytuje pohodlný prostor rezidenčního charakteru a objemově se dělí na soukromou část a část pro hosty. Architektonické řešení novostavby citlivě respektuje okolní zástavbu a je sladěno i s přírodou Horského parku. Svým invenčním tvarem v náročném svahovitém pozemku, nadstandardní energetickou bilancí a zdravým vnitřním prostředím je inspirací na téma moderní rodinný dům.

Místo: Gorazdová ul. 25, Bratislava
Autor stavby: Ing. arch. Juraj Zornička, Ing. arch. Ľudmila Saudreau , Rastislav Hrušovský
Návrh interiéru: JL Ateliér architektúry a dizajnu, Ing. arch. Juraj Zornička, Ing. arch. Ľudmila Saudreau, Rastislav Hrušovský
Plocha parcely: 872 m2
Zastavěná plocha: 261,32 m2
Užitná plocha: 1 022,55 m2
Obestavěný prostor: 3 382 m3
0 komentářů
přidat komentář