Vláda schválila zakázku na depozitář Uměleckoprůmyslového muzea

Vložil
ČTK
26.06.2013 19:55
Praha

Praha - Vláda v demisi dnes schválila vypsání zakázky na výstavbu depozitáře pro Uměleckoprůmyslové muzeum (UPM). Vyplývá to z výsledků jednání vlády. Stavba, která se chystá velmi dlouho, by měla stát 390 milionů korun bez DPH.
    Depozitář je v dlouhodobých plánech ministerstva kultury. Financovat se bude z Programu péče o národní kulturní poklad, z něhož stát platí rekonstrukce či novostavby sídel několika státních kulturních institucí. Předpokládaná lhůta stavby je 21 měsíců.
    "Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze je rádo, že vláda schválila projekt Centrálního depozitáře muzea ve Stodůlkách. UPM má již dva roky připravený projekt a vyřízené stavební povolení, v nejbližší možné době vypíšeme výběrové řízení na dodavatele stavby," řekla ČTK mluvčí muzea Jana Ulipová. UPM vynaloží veškeré úsilí, aby stavba byla dokončena dle plánů, tedy v druhé polovině roku 2016, dodala.
    Stavbou centrálního depozitáře chce UPM získat nové prostory pro umístění cenných uměleckých děl, která spravuje. Zřídí se v něm také nová vědecká pracoviště i prostor pro přesun sbírkových předmětů a pracovišť v souvislosti s rekonstrukcí hlavní budovy muzea na Starém Městě. Depozitář se bude stavět jako budova s nízkoenergetickým standardem, řekla už dříve ČTK mluvčí ministerstva kultury Lenka Brandtová.
    Teprve až se bude stavět depozitář, rozhodne se o tom, kdy se bude rekonstruovat historická budova UPM. "Naše snaha je nechat ji co nejdéle otevřenou pro návštěvníky, tedy počítáme s první etapou rekonstrukce za návštěvnického provozu. Celkové uzavření budovy je nyní naplánováno na konec ledna 2015," uvedla mluvčí muzea.
    Ze sbírek muzea také vznikne nová expozice v Obecním domě. Bude se jmenovat Česká secese v Evropském kontextu, otevřena bude v říjnu. Expozice se nyní intenzivně připravuje, exponáty budou z 90 procent ze sbírek UPM, doplnila mluvčí.
    Program péče o národní kulturní poklad schválila vláda v roce 2006 s rozpočtem 10,3 miliardy; dosud byly vyčerpány necelé dvě miliardy korun. Vláda program prodloužila naposledy v roce 2010 do roku 2017.
0 komentářů
přidat komentář

Související články