Knihovna Jiřího Mahena v Brně projde rekonstrukcí

Zdroj
Barbora Měchurová
Vložil
ČTK
11.04.2013 14:05
Brno

Brno - Knihovna Jiřího Mahena v Brně, největší veřejná městská knihovna na Moravě, projde rekonstrukcí za 25,7 milionu korun. Chce zlepšit zejména služby pro veřejnost, přibude nová čítárna, klub, kde si lidé budou moci koupit občerstvení, nový sál s kapacitou 100 lidí nebo místnost pro -náctileté se sedacími pytli a herními konzolemi. Množství knih se zvyšovat nebude, řekla dnes ČTK Jana Kuncová z knihovny. Práce by měly začít letos na podzim.
    "Chtěli bychom také, aby byl v knihovně větší prostor pro matky s dětmi, například aby měly možnost je v knihovně přebalit," uvedla Kuncová.
    Upravovat se budou prostory knihovny v Kobližné ulici, nebude se nic přistavovat. Smlouvu o poskytnutí dotace na rekonstrukci schválili tento týden zastupitelé, 17,4 milionu korun půjde z unijních fondů.
    Knihovna má 30 poboček na území celého Brna a ročně hospodaří zhruba se 45 miliony korun. Dříve to bylo 55 milionů Kč, nyní město šetří. "Museli jsme kvůli tomu loni propustit zhruba 30 zaměstnanců," podotkla Kuncová. Nyní pro knihovnu pracuje téměř 120 lidí. Knihovní fond obsahuje zhruba 800.000 knih, na jeho údržbu má instituce dva miliony korun ročně. "Potřebovali bychom ale deset milionů korun," uvedla Kuncová.
    Zájem veřejnosti o akce v knihovně bývá podle ní poměrně velký. "Máme nyní například čtení s Kateřinou Tučkovou a už nyní je zájem tak velký, že jsme ho přesunuli do haly," řekla Kuncová. Sál má kapacitu 80 míst, nový umožní pořádat dvě akce najednou. Do nově vybudovaných prostor nebude knihovna najímat nové pracovníky.
    Knihovnu zřizuje město Brno už od roku 1921. Ročně přibývá do knihovního fondu zhruba 25.000 až 30.000 knih. Knihovna také odebírá 250 titulů periodik ve více než 900 exemplářích. Každý rok se registruje zhruba 40.000 čtenářů, kteří uskuteční na 2,4 milionu výpůjček.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Rekonstrukce po 12 letech od rekonstrukce....
Lubomír Hruška
18.04.13 07:18
zobrazit všechny komentáře

Související články