Vláda projedná zakázku na psychiatrický ústav za 470 milionů

Vložil
ČTK
09.01.2013 12:30
Praha


Praha - Vláda ve středu projedná vyhlášení veřejné zakázky na stavbu Národního ústavu duševního zdraví (NÚDV). Má vyrůst v Klecanech u Prahy za více než 470 milionů korun bez DPH, peníze jdou z EU. Vyplývá to z materiálů, které ponese na vládu ministr školství a které má ČTK k dispozici. Projekt už má zpoždění, vyhlášení výběrového řízení ale musí posvětit kabinet, protože se jedná o takzvanou významnou veřejnou zakázku.
    
Jediným hodnoticím kritérium má být nabídnutá cena, kvalitu odvedené práce prý zajistí podmínky nastavené ve smlouvě. Předpokládaný termín splnění zakázky je červen 2014.
     Mezinárodní centrum klinického výzkumu v neuropsychiatrii má fungovat jednak jako klinika, jednak jako vědecké pracoviště. Do Klecan by mělo být převedeno Psychiatrické centrum Praha, díky čemuž by se měl do roku 2015 počet odborníků na neuropsychické poruchy zdvojnásobit. V té době už by také centrum mělo produkovat první vědecké výsledky.
     Nová třípodlažní budova o  celkové zastavěné ploše 4500 metrů čtverečných má nabídnout tři lůžková oddělení s kapacitou 55 lůžek, tři denní stacionáře a ambulance včetně oddělení terapie a rehabilitace. Výzkumná část bude tvořena biochemickými laboratořemi se zvířetníkem a neuropsychologickými výzkumnými pracovišti. Součástí centra budou i výukové prostory.
     Projekt je financován z programu Výzkum a vývoj pro inovace. Šéf Psychiatrického centra Cyril Höschl už loni upozorňoval, že projekt má vinou změn na ministerstvu školství skoro dva roky zpoždění. Odborníci přitom dlouhodobě kritizují, že i přes přibývání pacientů s duševními obtížemi, depresemi či Alzheimerovou chorobou stále zůstává psychiatrie na okraji zájmu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články