Praha nechá stánkům na Václavském náměstí zastavit dodávky vody

Vložil
ČTK
08.01.2013 19:10
Praha

Praha - Praha nechá zastavit dodávky pitné vody do stánků na Václavském náměstí. Chce tak donutit majitele, aby ve stáncích ukončili prodej. Informoval o tom pražský magistrát. Podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) by se pak věcí měli zabývat hygienici. Magistrát při dnešní kontrole zjistil, že tři stánky nerespektují výpovědi a jsou opět otevřené.

    Primátor dnes o situaci jednal se zástupci kontrolních orgánů. "Smluvní vztah s provozovateli stánků skončil 31. 12. 2012, proto dodavatel vody ukončí dodávky pitné vody, neboť již není na základě čeho ji dodávat. Situací by se měly zabývat příslušné orgány, tj. hygienik," uvedl primátor Svoboda.
    Majitelům, kteří stánky nezavřeli, hrozí pokuta až 200.000 korun. Další sankce ve výši 10.000 korun denně mohou dostat za to, že stánky z náměstí do konce minulého týdne neodvezli. Jeden z majitelů Milan Janeček opakovaně trval na tom, že stánky nemůže odstranit kvůli konání vánočních trhů.
    Magistrátní odbor správy, evidence a využití majetku dnes odeslal všem provozovatelům výzvy k odstranění stánků do sedmi dnů. Ti, kteří nebudou respektovat rozhodnutí úřadu, se podle magistrátu vystavují riziku žaloby na vyklizení.
    Diskuse kolem stánků na Václavském náměstí se vede už několik měsíců. Původně měly zmizet všechny kromě jednoho. Podle poslední dohody ale zůstanou dva stánky s občerstvením, z toho jeden do poloviny roku, druhý do konce roku. Zatím nebude ukončen provoz jednoho stánku s tiskem a jednoho s květinami. Navíc zůstanou i další dvě prodejní místa s novinami, které jsou ale součástí městského mobiliáře, a dále prodejce turistických jízdenek.
    Ještě letos chce hlavní město na horní část náměstí umístit prosklené kiosky ve tvaru lodě z dílny Cigler Marani Architects. Zatím není jasné, kdy se tak stane. Město připravuje zadávací dokumentace k výběrovému řízení na zhotovitele a provozovatele.
0 komentářů
přidat komentář

Související články