Kolín plánuje rekonstrukci autobusového nádraží

Zdroj
Jan Kholl
Vložil
ČTK
25.12.2012 18:05
Kolín

Přestavba nádraží jako v Českých Budějovicích je pro Kolín příliš pompézní.
Kolín - Kolín plánuje velkou rekonstrukci autobusového nádraží, které je podle vedení radnice v neutěšeném stavu. V příštím roce by měl vzniknout projekt. Teprve poté bude známo, kolik si práce vyžádají a kdy by mohly být provedeny, řekl ČTK starosta Vít Rakušan (Změna pro Kolín).
    
Připomněl, že přestavbě už nebrání soudní spory s restituentem, který si dělal nárok na některé pozemky. "Můžeme pracovat na projektu. Chceme, aby byl jednoduchý, ale líbivý a vylepšil prostranství před nádražím," uvedl starosta.
     Současná podoba nádraží je podle něj architektonicky rozbouraná a netvoří funkční celek. "Je to záležitost, která Kolín bolí dlouhodobě," podotkl Rakušan, podle nějž by přestavba neměla být pompézní, jako třeba v Českých Budějovicích, ale naopak jednoduchá a nijak drahá. Vzhledem k nedalekému obchodnímu domu Futurum by například považoval za zbytečné budovat uprostřed nádraží obchodní centrum. Uvítal by podobné řešení, jako je třeba v Hradci Králové. "Autobusové nádraží je tam jednoduché a funkční," míní.
     Starosta má představu, že parkoviště by od zastávek autobusů mohlo být odděleno pruhem zeleně. "Mělo by tam vzniknout i nějaké zázemí pro cestující, to znamená čekárny nebo minimálně zastřešené prostory," poznamenal. Chybět by neměla ani elektronická tabule s údaji o odjezdových časech autobusů. "V současné době tam není a je to neustále strženo. Je to skutečně nedůstojné a neodpovídající standardům 21. století," dodal.
     Kolínské autobusové nádraží je v centru města nedaleko od vlakového nádraží. Využívají ho dálkové i  regionální autobusy.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
parkoviště
iMeduna
28.12.12 03:48
zobrazit všechny komentáře

Související články