Tři argumenty pro úspory s elektrickým velkoplošným vytápěním FENIX

Vložil
Pavlína Drbálková
26.11.2012 11:10
Fenix Trading s.r.o.

Nízký tarif a dvě třetiny elektrické energie za poloviční cenu

Při srovnání elektrického vytápění s klasickými zdroji typu plynového nebo kondenzačního kotle hraje nezanedbatelnou roli tzv. nízký tarif pro všechny elektrické spotřebiče v objektu. Nízkoenergetické domy totiž spotřebují přibližně pouhých 35-40% energie na vytápění, zbytek celoroční spotřeby je to ostatní – světla, televize, počítače, pračky, sušičky, varné konvice, mikrovlnné trouby, atd. – tedy běžný provoz domácnosti. Uživatel tak může mít až dvě třetiny elektrické energie za poloviční cenu proti domácnostem s plynovým nebo kondenzačním kotlem, které ohřívají vodu pro klasické teplovodní vytápění. Nízkoteplotní vytápění s elektrickými topnými foliemi ECOFILM a rohožemi ECOFLOOR je velmi pozitivní nejen z hlediska spotřeby energie, ale i kvůli optimálnímu rozložení teploty v pobytovém prostoru: Topné prvky jsou navíc zabudovány do konstrukce a neruší vnímání prostoru. Tyto systémy (podlahové nebo stropní) ohřívají velké teplosměnné plochy na teploty jen o málo vyšší než je teplota prostředí. Ke směně tepla dochází částečně sáláním i mikrokonvekcí. Výrazným rozdílem oproti tzv. bodovým zdrojům tepla je podstatně rovnoměrnější rozložení teploty v prostoru, omezení cirkulace a vysušování vzduchu.


Šetřit můžete i díky topení ze stropu

Systém stropního vytápění je stále opomíjenou oblastí, přestože má proti podlahovému vytápění své charakteristické výhody – lze u něj instalovat vyšší příkon (140-200 W/m2) než do podlahy (40-100 W/m2), protože u stropu není na obtíž jeho vyšší teplota (cca 45°C), která by u podlahy byla neakceptovatelná. Také je proti podlaze k dispozici větší účinná topná plocha, protože na strop se na rozdíl od podlahy neumisťuje žádný nábytek. Vytápění se stropními foliemi ECOFILM je vysoce ekonomické a nákladově velmi úsporné - zvýšením teploty povrchů jednotlivých konstrukcí lze docílit tepelné pohody již při nižší teplotě prostředí, což představuje nezanedbatelnou úsporu. Při stropním vytápění funguje topná folie podobně jako slunce. Folie vyzařuje infračervené paprsky (v případě stropního vytápění dolů k podlaze), které jsou pohlcovány předměty (stěny, podlaha, nábytek i samotný uživatel) a teprve až po dopadu na tyto předměty se přemění na energii tepelnou. Tato moderní technologie zaručuje, že teplo je vždy efektivně vytvářeno tam, kde je ho nejvíce zapotřebí.


Regulace šetří náklady a zvyšuje komfort bydlení

Důležitým činitelem, obzvláště u elektrického vytápění, je regulace. Má velmi významný vliv nejen na provozní náklady, ale i na komfort vytápění v celém objektu. Velkou pozornost proto věnuje společnost FENIX Jeseník vývoji nových výrobků v této oblasti. Letos byl například zdárně dokončen společný vývoj nového dotykového termostatu  FENIX TFT, který je předurčen pro ovládání elektrického podlahového a stropního sálavého vytápění. Termostat s dotykovým displejem byl speciálně navržen pro ovládání různých typů topných systémů a bude ideálním partnerem při optimalizaci spotřeby energie a zvyšování komfortu bydlení. Výhodou novinky je obrovské množství vlastností při velmi jednoduchém rozhraní dotykového displeje - snadno a přehledně si uživatel může nastavit požadovanou funkci (v nabídce je např. možnost jednoduché tvorby vlastního programu, týdenní programování po 15min. krocích, funkce dočasného vyřazení programu, ochrana proti zamrznutí nebo funkce Dovolená). Nový termostat s moderním designem a dotykovým displejem pomůže při optimalizaci komfortu vytápění a minimalizaci provozních nákladů.  Novinkou v sortimentu je i centrální regulace BMR s možností řízení přes web prostřednictvím PC / notebook nebo smartphone, připravuje se také bezdrátová centrální regulace.

0 komentářů
přidat komentář

Související články