Plzeň připravila pro investory areál bývalého pivovaru Světovar

Vložil
ČTK
10.10.2012 21:25
Plzeň

Plzeň - Plzeň připravila pro investory areál bývalého pivovaru Světovar. Od jara jim začne jeho části nabízet. Rozvojové území o ploše 5,9 hektaru je celé v majetku města. Přestavba na kulturní objekty, byty, kanceláře i prostory pro obchod a služby počítá se zachováním řady historických objektů. Zpracovaná studie zástavby a využití je velmi podrobná, řekla dnes ČTK ředitelka útvaru koncepce a rozvoje města Irena Vostracká.
    
"Už přicházíme s  nabídkou investorům. Na jaře budeme mít území rozdělené do částí, aby tam mohlo být těch stavitelů více. Ti budou muset k domům vybudovat také předepsané sítě," dodala.
     V nejbližší době začne rekonstrukce bývalé stáčírny a ležáckých sklepů, kde vznikne do roku 2015 multikulturní centrum a městský archiv. Na sousední budovu varny s kotelnou je studie na Muzeum designu a životního stylu pro Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze.
     "V oblíbené rezidenční čtvrti Slovany jde o nejlepší rozvojovou plochu," řekla Vostracká. Kapacity inženýrských sítí už jsou projednané, podobně jako dopravní řešení areálu. Na dvou hektarech by tam mohly vyrůst stovky bytů včetně studentských i  seniorských, ale v horizontu 20 až 30 let. Na Slovanech je o byty pořád velký zájem, dodala.
     Areál je obklopen živou obytnou čtvrtí. Těžištěm jsou historické památkově chráněné průmyslové budovy. Je tam osm nezávislých rozvojových ploch, pro něž je zpracován předběžný návrh využití.
     Město vyhlásilo architektonickou soutěž, která byla rozpracována do podrobné studie. "Takže urbanisticky a kapacitně je území připraveno. Díky tomu má velkou šanci na kompletní přestavbu," uvedla Vostracká. Studie ho dělí na menší bloky, pro něž má zpracované podrobné podmínky přestavby včetně výšky objektů, napojení na sítě i na dopravu. "Je skoro na úrovni prováděcího projektu, aby mohlo město developerům části prodávat," dodala.
0 komentářů
přidat komentář

Související články