Výsledky Young Architect Award 2012

Vložil
Pavlína Drbálková
24.09.2012 10:30
Ve středu 19.září na galavečeru FOR ARCH byly slavnostně předány ceny vítězům již 4. ročníku soutěže. Ceny rozdali náměstkyně ministra školství Eva Bartoňová, 1. náměstek pražského primátora Tomáš Hudeček, generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková, prorektor pražské ČVUT Miloslav Pavlík, předseda poroty Ladislav Kuba, zástupce Nadace „Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových“ Josef Pechar a letos poprvé udělovala cenu za progresivní a inovativní řešení i redakce Archiwebu.
Vybíralo se z 53 přihlášených prací v kategorii Projekty - školní práce, z 6 Projektů a 2 Realizací, večerem provázel Jakub Železný a čestným hostem byla architektka Eva Jiřičná. 

První cenu
generálního partnera soutěže Beton Brož obdržel projekt Museum a škola flamenca od Zuzany Procházkové, FUA TU v Liberci pod vedením Prof. Ing. arch. Akad. arch. Jiřího Suchomela.

"Muzeum a škola flamenca vnáší potenciál do zpustlého historického centra Jerezu. Interpretuje v současném jazyce program, který svou podstatou odkazuje na architektonické dědictví Andalusie. (Alcazar, patio, zákoutí). Vytvářím vnitřní svět. Ten svírám obvodovou zdí, která v JV části dotváří uliční strukturu. Na SZ využívám stoupajícího terénu. Zeď je konturou, vzniká náměstí, extrovertní prostor s výhledem na katedrálu, zážitek tance s kulisou města. Výrazné objemy místností obnažuji a prostorově komponuji. Vytvářím zákoutí, stín, přibližuji se jemné urbánní struktuře města. Rozlišuji úrovně tanečníků a návštěvníků. Jerezským obyvatelům, turistům i každoročnímu festivalu flamenca věnuji nové zahrady. Pracuji s vizuálními kontakty od měřítka urbánního po vztah návštěvníka/tanečníka. Vrstvím vstupy, graduji zážitky. Nahlédnu, vstoupím za zeď, projdu mezi-nahlédnu do tančíren, postupně objevuji dílčí prostory SV zahrad. Návrh dává vyniknout barvitému světu flamenca, vytváří pro něj scénu."
Porota ocenila vytvoření vyřejného prostoru v historickém kontextu a řešení rozsáhlé části historického jádra města, do kterého autorka přináší novou hodnotu. Že si autorka vybrala zahraniční prostředí, tím se obtížnost zvýšila, což porota také ohodnotila plusem.

Druhou cenu Beton Brož Young Architect Award 2012 v kategorii Projekty vyhrála Knihovna Martina Kabátníka od Terezy Komárkové, FUA TU v Liberci, pod vedením doc.Ing.arch. Zdeňka Fránka a asistenta ateliéru Ing.arch. Radka Suchánka PhD. Autorka zároveň vyhrála Cenu architekta Josefa Hlávky a Cenu Archiwebu.

"Stávající knihovna v budově bývalé radnice přímo v centru Litomyšle na Smetanově náměstí se nachází ve velmi nevyhovujícím technickém i provozním stavu. Přesouvám ji na nové místo, které navrhuji dle jejích potřeb. Pozemek s domy v jižním cípu Smetanova náměstí je již několik desítek let uzavřený veřejnosti, i když tomu v minulosti nebývalo. Využít tento prostor, jeho průchody budovami i domy samotné pro stavbu určenou veřejnosti, je příležitostí, jak znovu propojit náměstí s Bělidly a autobusovým nádražím. Zprůchodnění pozemku i stavby se stalo nosnou myšlenkou. Knihovna tak není pouze cílem, ale součástí každodenní cesty k cílům jiným. V návrhu je zanechán dům bývalé výrobny pušek a Dům U Medvěda, které rekonstruuji, propojuji a sjednocuji novou budovou. Nejdůležitější část knihovny z pohledu návštěvníka se nachází v novém domě obepínajícím atrium. Nové je přiznané, staré je zachované, vše viditelné díky kontrastu mezi materiály."
Porotu nadchlo oživení historického náměstí o nový veřejný prostor, komunikace a městské vybavení náhradou nevyhovující knihovny. Návrh současně architektonicky intimně dotváří jedinečné historické prostředí. Archiweb návrh ocenil, protože vyčníval nad ostatními přihlášenými pracemi svou jedinečností a lehkostí při tvorbě městského prostředí.

Třetí cenu a Cenu veřejnosti (hlasování na webových stránkách www.youngarchitectaward.cz ) získali Slovinci Rok Škerjanc a Andrej Šeligo,Faculty of Architecture, University of Ljubljana, Studio for revitalisation and renovation za práci Cultural, promotional and social center of La Clayette, France.

"Při konceptuálním návrhu jsme vycházeli z principu snahy o zachování co možná nejvíce z již existujících prvků i přes jejich úpravy k současným potřebám i k dodání určité čerstvosti do celého prostoru. Zařízení je na své jižní a východní straně obklopeno relativně velkým zeleným areálem, jehož jednu část využijeme pro novou stavbu, která umožní hladké fungování kulturních činností, zatímco druhá část bude zachována a využita jako park. Renovované zařízení se svými doprovodnými zařízeními a pavilónem tak obohatí kulturní nabídku oblasti. Vytvoří se tak nové centrum kultury, které bude místem pro konání veletrhů, koncertů, divadelních performancí, výstav, nebo prostě příjemné místo ke společenským setkáním. KONCEPCE: Formulovali jsme projekt v několika krocích kostelem počínaje a vnějším prostorem konče. Během tohoto procesu jsme odstraňovali nadbytečné věci a zároveň přidávali nové, zásadní pro nové použití renovovaného prostoru. "
Zdůvodnění poroty: Návrh citlivě uklízí prostranství kolem kostelu a vkládáním nových prvků vytváří zajímavé prostory. Oceňujeme snahu o širokou škálu využívání celého areálu a vytvoření kulturního centra.

Cena rektora ČVUT za školní práci v kategorii Projekty získal Tomáš Zdvihal za práci Revitalizace bývalého barokního kláštera Paulánů v Nové Pace.

"Bývalý barokní klášter Paulánů v Nové Pace stojí na návrší spolu s kostelem Nanebevzetí Panny Marie a tvoří tak významnou historickou dominantu tohoto města. Projekt se zaměřuje na očištění původních hodnotných konstrukcí a celkovou revitalizaci na kulturně společenské centrum a denní stacionář pro hendikepované osoby. Revitalizace nejde tradiční cestou konzervace, ale spíše kombinací několika výrazných zásahů, které uzavřenou klášterní budovu otevřou pro společenský život. Klášter dostává výrazný sokl, ve kterém je umístěn nový vstup a díky tomu vzniká jakási akropole v úrovni ambitu, která je luxusním veřejným prostorem s výhledem na město. Celý areál je nyní jasně ohraničen, definován. Do objektu kláštera je umístěna kavárna, sál a obřadní síň, galerie, ordinace, chráněné dílny a v podkroví ubytování a prostory pro konání workshopů. "

Po rozdání cen se večer nesl ve znamení francouzských šansonů. A jak zhodnotil předseda poroty Ing.arch. Ladislav Kuba letošní ročník?
Tématem letošního ročníku soutěže Young Architect Award byl veřejný prostor v historickém kontextu. Důvodem zvolení tohoto tématu je jednak důraz kladený vypisovatelem i porotou na kultivaci veřejného prostoru obecně, ale i důraz na vnímání historického kontextu jako východiska a inspiraci pro vlastní tvorbu mladých architektů. V žádném případě to však neznamená, že bychom očekávali přímočarou inspiraci historickými vzory, naopak smyslem takto definovaného tématu bylo hledání odpovědí na otázku, jak má nová architektura svébytně a soudobě reagovat na historické prostředí. Soutěžní návrhy naše očekávání nezklamaly. Všechny práce účastníků jsou vedeny snahou o autentickou výpověď a osobité a současné pojetí nově navrhované architektury. Problémem, se kterým se porota musela vypořádat, bylo různé měřítko řešených úkolů - jak kvalitativně porovnat obsáhlé a náročné urbanistické řešení velkého rozsahu s komorním měřítkem malé stavby založené na detailu? I tato otázka nás vedla k nejvyššímu ocenění návrhu, který je komplexní svým rozsahem i zpracováním. Minimální počet přihlášených realizací vedl porotu k rozhodnutí neudělit v kategorii realizace ceny a naopak navýšit ocenění v kategorii projektů, která byla početně silně zastoupena.

Všechny projekty si můžete prohlédnout zde.
0 komentářů
přidat komentář

Související články