Zastupitelé odmítli referendum o stavbě obřího domu v Plzni

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
17.09.2012 20:45
Plzeň

Plzeň - Plzeňští zastupitelé dnes odmítli místní referendum o stavbě obřího obchodního střediska poblíž centra Plzně. Obávají se finančních nároků investorů a majitelů pozemků, aktivisté totiž chtějí stavbě zabránit. Podle některých právníků by jim mohlo město platit až miliardy korun. Referendum se tedy nebude konat spolu s krajskými volbami, které připadají na 12. a 13. října. Aktivisté podají nejspíš v úterý správní žalobu ke krajskému soudu, který může městu konání plebiscitu nařídit. Zastupitelé by tento verdikt nemohli přehlasovat, řekl ČTK Martin Marek, zmocněnec občanských sdružení, která ke konání referenda nasbírala téměř 20.000 podpisů. Je to výrazně více než potřebných deset procent voličů v Plzni.

    Aktivisté, kteří chtějí zabránit stavbě obchodního centra CORSO Americká za 2,5 miliardy korun, navrhli dvě otázky. První obecnou - zda má město Plzeň bezodkladně podniknout veškeré kroky, aby nemohlo dojít ke stavbě domu českou firmou Amádeus. Druhá se týká změny územního plánu desetihektarové oblasti mezi Radbuzou, Americkou třídou a Sirkovou ulicí ze smíšeného území na městskou zeleň. Druhá otázka byla podle některých právníků sporná, ale zastupitelé dnes také odmítli plebiscit o první otázce. Při jejich jednání často zaznívaly hlasy, že 11 vlastníků pozemků by nárokovalo odškodnění v řádu miliard korun. Podle aktivistů i jiných zastupitelů je otázkou, zda by se ho domohli.
    Pro konání referenda o obou otázkách bylo 17 ze 41 přítomných zastupitelů, zejména z TOP 09, Občanů.cz a někteří z ČSSD. Pro lidové hlasování pouze o první otázce jich bylo 14, zejména z ODS.
    "U první otázky nebyl žádný zákonný důvod referendum nevyhlásit," řekl Marek. Aktivisté podle něj podají nejpozději v úterý žalobu. Soud pak do 30 dnů sám rozhodne o vyhlášení lidového hlasování v obou otázkách. "Je možné, že soud uzná, že druhá otázka je nehlasovatelná, ale bude posuzovat každou otázku zvlášť, stejně jako to měli udělat zastupitelé," uvedl. Soud také stanoví termín konání plebiscitu, zřejmě při lednových prezidentských volbách. Podle Marka zastupitelé dnešním krokem umožnili investorovi získat další čas na přípravu stavby. Neuvěřitelný byl zejména postoj ČSSD, která má v programu referendum, ale její zastupitelé hlasovali proti návrhu, který si vyžádali občané, dodal.
    "Jsem z rozhodnutí zastupitelstva zklamán. Předložil jsem jasný návrh, podpořený stanoviskem člena legislativní rady vlády, aby se vyhlásilo referendum k první otázce, která je nezpochybnitelně hlasovatelná," řekl primátor Martin Baxa (ODS). Čeká verdikt soudu, ale podle něj je škoda, že se nebude hlasovat při krajských volbách. To by podle Marka zajistilo zákonnou účast alespoň 35 procent voličů.
    "Dnešní rozhodnutí je zodpovědné, radní posoudili všechny parametry otázek i to, zda chtějí zadlužit město na dlouhá léta dopředu," uvedl zástupce investora Jan Petřík. Amádeus, který podal žádost o územní rozhodnutí v polovině srpna, nejdéle do poloviny října upraví projekt objektu, aby odpovídal požadavkům radnice. Podle Petříka je stále Amádeus českou firmou, ale do projektu Corso Americká vstoupil "zahraniční spoluinvestor, který ho bude financovat".
0 komentářů
přidat komentář

Související články