Modřice u Brna postaví pasivní dům pro seniory za 64 milionů

Zdroj
Centrum pasivního domu
Vložil
Tisková zpráva
06.09.2012 17:55
Brno - V pátek 7. září ve 13. hod bude slavnostně zahájena stavba unikátního pasivního domu pro seniory v Modřicích. Podle plánu se budou moci do domu nastěhovat první obyvatelé již v říjnu příštího roku. Zájem, a to zdaleka nejen místních seniorů, přitom předčil všechna očekávání. K dnešnímu dni totiž přišlo už 117 žádostí o umístění.
     Slavnostního zahájení se zúčastní: hejtman Jihomoravského kraje JUDr. Michal Hašek, náměstek SFŽP ČR Mgr. Tomáš Podivínský, starostové okolních a spřízněných obcí, firmy a projektanti podílející se na výstavbě a další.
     Stavbě symbolicky požehná duchovní správce farnosti, otec Robert Mayer.
     Pasivní bytový dům pro seniory je uzpůsobený potřebám starších lidí, kteří mohou mít omezenou možnost pohybu, nicméně jsou soběstační. Každý vysoce komfortní byt, kterých zde bude celkem 41, bude mít vlastní hygienické zázemí, kuchyňský kout, terasu, nebo balkón. V areálu domu bude také mimo jiné společná zahrada a jezírko.
     "Nepředpokládá se, že dům bude fungovat v režimu poskytování sociálních služeb. V rámci nájmu, který se bude pohybovat jen kolem 6.000 Kč za měsíc, však město bude nabízet seniorům výpomoc v podobě praní a žehlení prádla, úklidu bytu a společných prostor a zajištění drobných nákupů či vyzvedávání," přibližuje místostarostka města Modřice, Ing. Hana Chybíková.
     Autory architektonického návrhu a projektové dokumentace tohoto domu, který je v českém měřítku zcela unikátní, jsou čeští renomovaní architekti Aleš Brotánek a Josef Smola. Stavba domu si vyžádá investice ve výši 64 mil. Kč. Město Modřice získalo pro tento projekt podporu 8,3 mil. Kč ze Státního fondu životního prostředí ČR. Na celkem 45 mil. Kč si pak muselo vzít úvěr.

Související články