Sdružení proti obřímu domu v Plzni předala podpisy k referendu

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
06.08.2012 21:05
Plzeň

zbouraný dům kultury
Plzeň - Aktivisté vystupující od roku 2010 proti stavbě obřího domu v centru Plzně předali dnes magistrátu podpisy k referendu. Od října jich sesbírali od dospělých Plzeňanů 14.768, což je o 1300 více než zákonem dané minimum pro konání místního referenda. Přípravný výbor stavbu odmítá a na místě zbouraného domu kultury prosazuje park. Lidové hlasování navrhuje spojit s podzimními krajskými volbami 12. a 13 října. Tím se zlevní jeho náklady na pětinu, na 1,2 milionu korun. ČTK to řekl Martin Marek z výboru referenda.

    Dům Corso Americká za 2,5 miliardy Kč s obchody, kancelářemi, byty i prostory pro volný čas chce postavit česká developerská firma Amádeus; zatím nepožádala o územní rozhodnutí.
    "Jde o největší podpisovou akci v historii města a zastupitelé už nebudou moci ignorovat své občany. Referendum si přeje více voličů, než kolik volilo jednotlivé strany velké koalice ODS a ČSSD na plzeňské radnici. Půjde o první referendum ve velkém českém městě," uvedl Marek. Lidé budou schvalovat, zda má radnice podniknout všechny kroky, aby nevzniklo obchodní zařízení a zda má bezodkladně schválit změnu územního plánu plochy na urbanistickou zeleň.
    Podle zástupkyně sdružení Plzeňané Barbory Ottové vyjadřovala většina oslovených lidí proti plánované stavbě odpor a velké obchodní centrum nedaleko muzea a náměstí nechtějí. Pokud bude referendum úspěšné, budou moci rozhodovat o budoucí podobě středu města u řeky Radbuzy sami. "Celé okolí by mělo být provázané, nikoli aby bylo tvořeno střípky arogantní a egoistické architektury jako v případě návrhu Corsa nebo možného rozšíření sousedního Teska," řekl architekt a člen výboru referenda Filip Kastl. Jeho kolega Petr Vaněk uvedl, že lidé často propadali velké apatii k tomu, zda referendum může něco změnit. "Sběr podpisů trval stovky hodin a hovořili jsme s tisíci občany. Lidi nadchlo, že nejsme nikým organizováni a vše děláme ve volném čase," řekla Ottová.
    Pod dnešním předání téměř čtyř kilogramů podpisových archů může radnice do 15 dnů návrh vrátit kvůli nedostatku podpisů. V opačném případě musí první městské zastupitelstvo 6. září stanovit do 90 dnů termín referenda. Pokud by ho nevyhlásilo, rozhodne do 15 dnů krajský soud. Plebiscit bude platný, když k němu přijde nejméně 35 procent voličů. Bude úspěšný, pokud se jich přes 50 procent rozhodne ve prospěch návrhu. Pro zastupitelstvo by pak byl právně závazný. O změně plochy pro zeleň na něco jiného by pak mohlo rozhodnout opět pouze referendum. Město může podle Marka bojovat proti stavbě tím, že neprodá zbylé pozemky, které Corso potřebuje, připraví regulační plán, změní územní plán nebo vyhlásí stavební uzávěru.
    O kontroverzní stavbě se v Plzni diskutuje od listopadu 2009, kdy investor zveřejnil záměr v dokumentaci EIA. Pak vznikla petice proti stavbě, kterou do června 2011 stvrdilo 9200 Plzeňanů. Radnice vyhlásila na místo architektonickou soutěž, ale nakonec ji zrušila. Nezahájila změnu územního plánu požadovanou aktivisty. Důvodem byl podle města fakt, že investor už byl s přípravou Corsa daleko.
0 komentářů
přidat komentář

Související články