Ostrava dokončila územní studii výstaviště Černá louka

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
07.06.2012 14:25
Ostrava

Ostrava - Útvar hlavního architekta města Ostravy dokončil územní studii pro zhruba třináctihektarový areál výstaviště Černá louka a jeho okolí. Studie vymezila prostorové podmínky pro jednotlivé stavby a počítá se vznikem dvou kulturních objektů. Prioritou pro město i nadále zůstává vybudování nové koncertní haly, řekl dnes novinářům primátor Petr Kajnar (ČSSD).
     "Kromě koncertní síně si myslím, že tam mohou být věci, které budou financovány komerčně, jako je hotel, byty, dovedu si představit i obchody a možná i kanceláře nebo školu," uvedl Kajnar. Právě s komplexní proměnou Černé louky v novou městskou čtvrť se město ucházelo o titul Evropské hlavní město kultury 2015, ale prohrálo v souboji s Plzní.
     V souvislosti se soutěží předloni vyhlásilo mezinárodní urbanistickou soutěž na zástavbu ostravského výstaviště, kterou vyhrálo nizozemské architektonické studio Maxwan, které se nyní podílelo i na vzniku územní studie.
     Studie počítá s tím, že v  oblasti zůstane zachován výstavní pavilon A, Divadlo loutek a vila Tereza. Některé další stávající stavby tak v budoucnu budou zdemolovány a ustoupí nové zástavbě.
     Podobně jako návrh Maxvanu počítá územní studie s výstavbou budov kolem relaxační zóny. Nepůjde tedy o blokovou zástavbu území, ale o  vybudování jednotlivých solitérních staveb.
     Vlastníkem pozemků je město. Při prodeji ploch soukromým investorům zřejmě jako podmínku zavede povinnost vypsání architektonické soutěže pro jednotlivé budované objekty.
     Nyní je podle Kajnara potřeba území připravit, a to například z hlediska dopravní infrastruktury a inženýrských sítí. Studie totiž počítá například se zrušením části cesty, která území odděluje od řeky Ostravice tak, aby se celý prostor mohl otevřít právě směrem k řece. "Byl bych rád, kdyby se studie Černé louky dostala do investičního záměru, abychom věděli ceny a mohli si naplánovat hlavní prvky do plánovacího období Evropské unie v letech 2014 až 2020," uvedl Kajnar.
0 komentářů
přidat komentář

Související články