Restaurace Tusen – splynutí s přírodou a pocta severské kultuře

Vložil
Pavlína Drbálková
14.05.2012 08:45
VELUX Česká republika, s.r.o.

Vzhled stavby evokuje obydlí domorodých kmenů nebo severské pohádky. Architekti restaurace Tusen ve švédském skiareálu Ramundsberget se inspirovali tradičním stanem kultury Sami a promítli jej do svého návrhu.
Kruhový tvar budovy umožňuje jedinečný výhled na celé panorama okolních hor. Fasádu restaurace tvoří neupravené březové kmeny, na nichž se v zimě drží sníh, takže fasáda přirozeně splývá s okolím v jakoukoli roční dobu.

Základní myšlenkou architektů bylo vybudování restaurace, která bude jak svým tvarem, tak použitými materiály odpovídat charakteru okolní horské krajiny a zároveň hostům zprostředkuje unikátní výhled do krajiny. Snahou bylo, aby interiér budovy působil dojmem intimity a zároveň prostoru. Budova restaurace je umístěna tak, aby zapadla do okolí. Přesto je místo po celý rok snadno dostupné pro lyžaře i pěší turisty.

Stavba má dvě podlaží. V přízemí se nachází hlavní jídelna s chráněnou terasou, kuchyň a provozní prostory. V horním podlaží jsou umístěny vchod s malou jídelnou, toalety pro zákazníky a zázemí pro zaměstnance. Prostorná hlavní jídelna o výšce dvou až tří podlaží nabízí návštěvníkům světlé a vzdušné prostředí. Interiér prosvětlují střešní okna VELUX. Zvláštní severské světlo proniká okny dovnitř jako slunce mezi větvemi stromu. Barevné schéma interiéru je jednoduché; jako hlavní barvy autoři zvolili černohnědou a šedobílou s doplňkem oranžové a žluté. Zatímco černá a bílá barva mohou působit jako vhodné pozadí pro lyžaře v barevném oblečení, oranžová a žlutá barva symbolizuje oheň a teplo. Akustické pohodě napomáhá koberec tlumící hluk.

Březové kmeny s kůrou slouží jako ochranný plášť budovy a tvoří základní tvar teepee. Kruhový tvar stavby minimalizuje tepelné ztráty a současně nabízí tři sta šedesáti stupňový panoramatický výhled; trámy vytvářejí robustní kruhovou hradbu, která budovu chrání před ledovým severským větrem a dalšími povětrnostními podmínkami. Nosnou konstrukci tvoří ocelové sloupy na pilotech vyplněné betonem, které jsou vyplněny prefabrikovanými dřevěnými panely. Budova je zásobena horskou vodou pomocí potrubí postaveného přímo pro potřeby restaurace, odpadní voda je čištěna v biologické čističce. Celý objekt je vytápěn geotermálně.

Restaurace Tusen v sobě spojuje moderní architekturu s  místní historií a kulturou Sami.

Autor: Ulla Alberts a Hans Murman, Murman arkitekter AB
Fotograf: Åke Lindmann, Murman arkitekter AB
Více informací o tomto projektu najdete na www.velux.cz/reference
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Ještěd
Rivass
14.05.12 12:43
zobrazit všechny komentáře

Související články