Radnice v Helsinkách odmítla stavbu Guggenheimova muzea

Vložil
ČTK
03.05.2012 10:45
Finsko

Helsinky

Helsinky - Radnice finské metropole Helsinky odmítla návrh, aby ve městě vznikla pobočka světoznámého Guggen- heimova muzea. Proti projektu muzea za 140 milionů eur hlasovalo osm z 15 městských zastupitelů, uvedla ve středu radnice na svých internetových stránkách.
     Finské sdělovací prostředky, z  nichž citovala agentura Reuters, uvedly, že projekt byl zamítnut kvůli obavám kolem jeho řízení a nákladů. Toto rozhodnutí přišlo v době, kdy finská vláda škrtá v rozpočtu, aby se vypořádala s dluhovou krizí a slabou ekonomikou, jež sužuje celou Evropu.
     Rozšíření muzejní sítě začátkem letošního ledna doporučila Guggenheimova nadace, která dohlíží na původní muzeum v New Yorku a čtyři další pobočky v zámoří - ve španělském Bilbau, italských Benátkách, německém Berlíně a Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech.
     Pokud by helsinští radní stavbu schválili, mělo muzeum přivítat první návštěvníky v roce 2018. Ředitel nadace Richard Armstrong řekl, že muzeum by pro Helsinky znamenalo přínos. "Rádi bychom rozvinuli tuto myšlenku ještě o krok dál prostřednictvím otevřené mezinárodní architektonické soutěže," dodal s tím, že ani po zamítavém stanovisku nadace zcela nezavrhne možnost budoucí pobočky v Helsinkách.
     Toto město si nadace podle jeho slov zvolila kvůli silné tradici v umění a designu, a také v souvislosti s plány Helsinek na rozvoj přístavu. Právě v  místě, kde by shlíželo na moře, mělo muzeum vyrůst. Armstrong rovněž dodal, že Helsinkám chybí zásadnější sbírka moderního umění, což by pobočka Guggenheimova muzea zaplnila a přilákala by další turisty.
     Skeptický postoj k návrhu zaujal například finský ministr kultury Paavo Arhinmaki. "V první řadě stojí za zvážení, zda by finští daňoví poplatníci měli financovat bohatou, mnohonárodní nadaci," napsal na svém blogu po zveřejnění návrhu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články