O prohlídky zrekonstruované vily Tugendhat je velký zájem

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
23.04.2012 16:55
Brno

foto: David Židlický
Brno - Zájem veřejnosti o prohlídky zrekonstruované vily Tugendhat, která je architektonickou chloubou Brna, neutuchá. Až do července jsou prohlídky objektu plně obsazené. Vila je otevřena od počátku března. Za tu dobu si ji prohlédlo přes 5000 lidí, což odpovídá dřívějšímu množství návštěvníků této památky za celé čtvrtletí. ČTK to dnes řekla vedoucí vily Tugendhat Iveta Černá.

    "Věděli jsme, že o prohlídku vily bude mimořádný zájem. Až takový jsme ale nečekali," uvedla. Necelé první dva měsíce provozu ukazují, že asi 40 procent návštěvníků je ze zahraničí, a to hlavně z USA, Německa a Francie. Černá předpokládá, že počty cizinců budou s blížící se letní sezonou vzrůstat.
    Některé cestovní kanceláře si podle ní neuvědomují, nakolik je zájem o vilu velký. Mnohdy se stává, že přivezou autobus plný cizinců, kteří se dovnitř nedostanou, protože nemají vstup předem zamluvený. I v dešti pak absolvují alespoň prohlídku zahrady s prezentací této funkcionalistické památky zvenčí.
    Nově byla v uplynulých dnech na stránkách objektu www.tugendhat.eu spuštěna aplikace umožňující rezervaci vstupů do objektu až do konce letošního roku. Černá předpokládá, že se všechna místa brzy zaplní. Denně se koná osm vstupů, přičemž každá skupina má po 15 lidech. Před rekonstrukcí Tugendhat navštěvovalo asi 20.000 ročně, letos jich bude dvojnásobek.
    "Dostaneme se tak ale již na hranu toho, co je z hlediska provozu objektu únosné. Vyšší návštěvnost nepovolíme," dodala. Od prohlídky vily neodrazuje veřejnost ani poměrně vysoké vstupné. Za hodinovou prohlídku obytných prostor zaplatí příchozí 300 korun. Za 1,5 hodiny dlouhou prohlídku, která zahrnuje i vstup do technického podlaží, pak dá 350 korun. Více než 80 procent příchozích má zájem o dražší variantu.
    Vila je ode dneška na týden uzavřena. Konají se v ní drobné úpravy. Narovnáno bude zejména mírně zvlněné linoleum. Památková obnova objektu začala v lednu 2010 a trvala zhruba dva roky. Náklady na restaurování dosáhly 174 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články