Praha už nechce stavět byty z rozpočtu, využije investory

Vložil
ČTK
04.04.2006 22:00
Praha

Praha - Město Praha už nechce stavět obecní nájemní byty z  vlastního rozpočtu. Bude na tom spolupracovat se soukromými investory. První projekt se nyní buduje v Běchovicích. Město tam poskytlo firmě BDS pozemek na výstavbu dvou domů s 86 byty. Z nich deset, v hodnotě parcely, získá běchovická radnice a budou sloužit jako nájemní.

"Město touto cestou půjde, je to velmi perspektivní oblast spolupráce se soukromými investory," řekl dnes novinářům primátorův náměstek Jan Bürgermeister (ODS).
Magistrát má podle něho nyní projekty na výstavbu dalších 2000 bytů. Pokud s tím bude souhlasit městská rada, i v těchto případech se budou v soutěžích hledat soukromí investoři. Náměstek soudí, že z této výstavby by mohlo získat za pozemky vyšší podíl bytové plochy než v Běchovicích, odhadem pětinu až třetinu.
Město nyní stavělo ročně 600 až 700 nových nájemních bytů. Vynakládalo na to 700 milionů až miliardu korun. Od příštího roku to podle Bürgermeistra skončí. Peníze bude moci magistrát využít na jiné účely.
V Běchovicích se domy staví na místě bývalého statku v Českobrodské ulici. Podle starosty Jiřího Santolíka (ODS) by radnice neměla ani na demolici starých budov. Proto navrhla jít cestou spolupráce s investorem, magistrát s tím souhlasil.
Náklady na výstavbu dvou bytových domů budou činit 126,5 milionu korun. Kromě deseti bytů pro nájemní bydlení budou ostatní prodány do soukromého vlastnictví. Výstava začala loni v červnu. Domy budou dokončeny patrně na podzim, k nastěhování budou připraveny v listopadu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články