Architektonická soutěž hledá nápady pro pražské náplavky

Vložil
ČTK
01.04.2012 17:05
Praha

Praha - Mezinárodní architektonická soutěž hledá náměty na proměnu vltavského nábřeží v Praze. Soutěž se koná v rámci festivalu reSITE, který se bude v květnu konat v Praze a který chce nastartovat debatu o změnách v  urbánním plánování vedoucích ke zlepšení veřejných prostranství v Praze i v celé ČR.
     "Chceme od soutěžících získat architektonickou vizi pro budoucnost Vltavy. Porotci se ve svém hodnocení zaměří na interdisciplinární přístup, který bude spojovat urbanismus, architekturu, umění, krajinářství, městskou ekologii a další obory," říká ředitel festivalu reSITE Martin Barry. Na soutěži se podílí také škola Architectural Institute in Prague (ARCHIP).
     Budoucností náplavek se chce zabývat také pražská radnice, zatím vypoví smlouvy nájemcům náplavek, s jejich spravováním není spokojena. Město chce náplavky spravovat samo. Podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) správci nevyužívají dostatečně atraktivitu řeky a neposkytují Pražanům dost volnočasových aktivit.
     Předmětem soutěže je nábřeží Vltavy a jeho bezprostřední okolí, vymezené dvěma mosty - z jihu železničním a ze severu Libeňským. Tento dlouhý úsek řeky má na obou březích různorodý charakter i kvalitu, což soutěžícím dává příležitost k výběru a zpracování celé škály míst či oblastí. Návrhy by měly využít současný potenciál řeky, definovat spojení řeky a metropole a směřovat ke vzniku přitažlivých veřejných prostranství ožívajících řadou aktivit.
     Vítězové soutěže obdrží odměny ve výši 3000, 2000 a 1000 eur (asi 75, 50 a 25 tisíc korun). Mezinárodní soutěž je otevřena všem zájemcům bez ohledu na věk nebo profesi. Vítěze vybere mezinárodní porota. V té zasednou z českých odborníků třeba Jakub Cigler, Adam Gebrian, Igor Kovačević nebo Jan Skalický.
     Soutěžní podmínky a kompletní zadání se všemi podklady jsou k dispozici na webové stránce festivalu www.resite.cz/competition. Návrhy zpracované v angličtině se odevzdávají pouze v digitální formě, uzávěrka je 14. května.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Skanska: Bridging Prague Award
ARCHIP
02.04.12 03:34
zobrazit všechny komentáře

Související články