Chystá se další část revitalizace Klementina, památkáři spokojeni

Zdroj
Martina Vašíčková
Vložil
ČTK
06.03.2012 19:20
Praha

Praha - Rekonstrukcí západního křídla areálu pražského Klementina začne na jaře druhá etapa opravy památkově chráněného komplexu, ve kterém sídlí Národní knihovna (NK). Revitalizace Klementina, která začala před dvěma lety, se provádí za provozu a bez zásadních omezení služeb čtenářům. S opravami jsou zatím spokojeni i památkáři.

    "Je dokončena první etapa revitalizace. V současné době probíhá výběrové řízení na dodavatele druhé etapy. Její vlastní realizace začne pravděpodobně v průběhu dubna," řekla ČTK mluvčí NK Irena Maňáková.
    Pětiletý plán revitalizace je rozdělen do pěti etap. Mezi nejnáročnější bude podle ředitele NK Tomáše Böhma patřit třetí část, kdy se budou rekonstruovat vnitřní historické prostory, studovny a sály.
    Veškeré opravy se provádějí za provozu knihovny, čtenáři a badatelé se na nádvoří a v některých částech Klementina mohou potkat se zedníky. Studovny a výpůjčky ale fungují, někdy může být složitější získat některé knihy. Podle Maňákové bývají kvůli rekonstrukci výtahů dočasně nepřístupné části fondů. Do nepřístupných prostor byly umístěny nejméně půjčované signatury, o omezeních jsou čtenáři informováni například na webových stránkách.
    Na jaře by se mělo začít rekonstruovat západní křídlo podél Křižovnické ulice a tři budovy kolem Studentského nádvoří. Ukončení této fáze revitalizace navíc závisí na dokončení výstavby depozitáře v Hostivaři, zamíří z Klementina značné množství knih. Podle Maňákové je reálné, že bude stavba dokončena v termínu, to je do konce roku.
    S opravami jsou zatím spokojeni i památkáři. "Vždycky je to o kompromisu. Ale s výsledkem jsme spokojeni," zhodnotil první část oprav Milan Šindler z Národního památkového ústavu.
    V západním křídle, které se má opravovat nyní, trvají památkáři například na zachování maleb, štukové výzdoby a systému osvětlení. Na barokní stavbě se také mají rušit novodobé vikýře. "Do Křižovnické ulice dojde ke změně vzhledu oken v prvním podlaží. Po opravě fasády se změní barevnost a hlavně bude fasáda čistá. Barvu omítky odhalí až průzkum," uvedl Šindler.
    Předpokládaná cena za druhou část revitalizace je 287 milionů korun, výsledná cena bude zřejmá až po vybrání generálního dodavatele. Náklady na celou rekonstrukci bývalé jezuitské koleje, jednoho z nejrozsáhlejšícharchitektonických areálů v Praze, se odhadují na 1,9 miliardy korun. Depozitáře v Hostivaři mají stát miliardu. Revitalizací barokního komplexu a dostavby depozitáře chce NK do roku 2015 získat kapacity pro své fondy na příštích 50 až 60 let.
0 komentářů
přidat komentář

Související články