Do lesního kostela od Aalta zatéká, oprava musí počkat na jaro

Vložil
ČTK
01.03.2012 13:05
Finsko

Helsinky

Alvar Aalto

Helsinky - Do lesního kostela Tří křížů od ikonického architekta Alvara Aalta ve východofinské Imatře zatéká. Podle finské televize YLE se střecha opravy hned nedočká, protože je potřeba počkat na jaro, až roztaje sníh.
     Správce kostela se nyní snaží zjistit rozsah poškození. Stavbu již kvůli zatékající střeše navštívili památkáři a zástupci nadace Alvara Aalta.
Kostel Tří křížů z roku 1958 je považován za perlu moderní sakrální architektury. Aalto plánoval jeho využití nejen pro bohoslužby, sál pro 800 lidí je totiž možné rozdělit na tři místnosti. Jednou ze zajímavostí je, že má 103 oken, ale jen dvě jsou identická.
     Kostel v Imatře není první stavbou od Aalta, která čelila problémům. Rozsáhlou rekonstrukcí již muselo projít helsinské kongresové a koncertní centrum Finlandia, které bylo dokončeno v 70. letech.
     Aalto (1898 - 1976) patřil ve Finsku mezi průkopníky modernismu v architektuře, jako první zde prosadil funkcionalismus. Projektoval veřejné budovy, vily soukromníků i nábytek. Za svůj život vytvořil asi 500 budov. Známý je také tím, že jeho stavby jsou pevně spjaty s okolní přírodou.
0 komentářů
přidat komentář