V květnu začne rekonstrukce Nové scény Národního divadla

Zdroj
Roman Jireš
Vložil
ČTK
27.02.2012 18:45
Praha

Karel Prager

Praha - Odstranění špatné akustiky a vytvoření nového divadelního prostoru je hlavním důvodem rekonstrukce Nové scény Národního divadla (ND) v Praze, která by měla být zahájena letos v květnu. Do srpna 2015 se má uskutečnit rekonstrukce rozvodů a osvětlení, výměna vzduchotechnických zařízení, modernizace jevištní techniky a obnova interiérů. Dotační prostředky poskytnuté ministerstvem kultury včetně DPH činí 336,6 milionu korun. ČTK o tom informoval Radek Zdráhal, náměstek ministryně kultury pro umění, literaturu a knihovny.

    "V případě takhle rozsáhlé rekonstrukce bude výrazně omezen provoz Nové scény, případně přesunutý do jiných prostor," řekl ČTK mluvčí Nové scény Jan Plíhal. Podle zprávy ministerstva kultury se v případě odstranění špatné akustiky jedná zejména o vyřešení přetlumení prostoru a nedostatku užitečných odrazů od bočních a stropních ploch.
    Dalším cílem rekonstrukce je mimo jiné nové řešení vstupních a společenských prostor pro diváky, které nevyhovují dnešním potřebám. Zejména se jedná o nevhodné umístění šatny pro diváky a v současné době nevyužitelný prostor kolumbária. Plány počítají s nahrazením zastaralého a poruchového zařízení jevištní technologie. Změny čekají i nevyhovujícího zázemí jeviště a hlediště, například šatny účinkujících, sociální zařízení, bufety či předprodej vstupenek.
    Náměstek Zdráhal potvrdil, že podstatným důvodem pro rekonstrukci Nové scény ND je skutečnost, že kvůli restitučním nárokům rodiny Kolowratů bude soubor činohry ND pravděpodobně nucen po roce 2013 opustit své zázemí a divadelní scénu v paláci Kolowratů. Při hledání nového zázemí včetně divadelní scény pro umělecký soubor činohry ND se uvažuje o využití zrekonstruované Nové scény.
    Ministerstvo kultury v souvislosti s Národním divadlem počítá i s dalšími investicemi. Zahájeno již bylo vybudování nového baletního sálu a jeho zázemí v Anenském areálu, provozní budově ND, které je vyvoláno sloučením souboru baletu ND se souborem Státní opery Praha. Rozpočtové náklady na akci, která by měla být dokončena ještě v tomto roce, činí 20 milionů korun.
    V letech 2012 až 2015 se také uskuteční rekonstrukce historické a provozní budovy Státní opery. Začátek rekonstrukce je naplánován na letošní léto, neměla by zasahovat do divadelní sezony. Dotační prostředky 260 milionů korun by měly pokrýt rekonstrukci všech rozvodů a osvětlení, výměnu vzduchotechnických zařízení, modernizaci jevištní techniky, výměnu technických divadelních provozních souborů a obnovu interiérů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články