Kellnerova PPF chce stavět u Hostivice, místní se bojí

Zdroj
Matěj Říha
Vložil
ČTK
21.02.2012 22:00
Hostivice (u Prahy) - Společnost PPF Real Estate, která je součástí podnikatelského impéria nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, plánuje rozsáhlou výstavbu domů a golfového hřiště na okraji Hostivice u Prahy. Část místních obyvatel se obává nekontrolovatelného rozmachu obce a se stavbu nesouhlasí. Příprava projektu je však teprve na začátku, protože musí ještě projít všemi legislativními procesy. ČTK to dnes po prvním jednání s obyvateli řekl investiční manažer společnosti Tomáš Balvín. Předpokládá, že by výstavba mohla začít na přelomu roků 2014 a 2015.
     Společnost chce stavět v části Břve, která se nachází v okolí tří rybníků na okraji Hostivice téměř u hranic Prahy. Projekt v první fázi počítá s vybudováním devítijamkového golfového areálu, ve druhé fázi by mělo vzniknout deset rodinných domů s většími pozemky. Ve zbývajících dvou větších částech na západě Břevského rybníka by podle Balvína měla vzniknout kombinovaná výstavba rodinných domů a viladomů.
     Podle Balvína by v domech mělo celkem bydlet kolem 800 lidí. Nyní v části Břve žije kolem 200 lidí, v celé Hostivici kolem 7500. "Samozřejmě to bude znamenat nějakou změnu, v rámci Hostivice to ale rozhodně není velký projekt," poznamenal Balvín. Příprava projektu podle něj ještě potrvá, protože ještě musí projít celým legislativním procesem. "Prakticky neexistuje cesta, která by umožnila jiný postup, a ani to není naším zájmem," dodal.
     Proti výstavbě protestují někteří místní obyvatelé, kteří kvůli tomu sepsali petici. Společnost podle nich chce stavět v lokalitě, která je přírodní památkou a k výstavbě tam podle nich nejsou vhodné podmínky. "Ani silnice, ani čistírna odpadních vod nejsou v takovém stavu, aby unesly dalších několik set nových obyvatel a nejméně stejný počet aut," uvedla autorka petice Jindřiška Weinigerová. Balvín obavy lidí označil za poněkud zavádějící, o projektu s nimi chce nadále jednat.
     Podle hostivického starosty Jaroslava Kratochvíla (ČSSD) je celý projekt na počátku a musí projít dlouhou diskusí. Pokud by se mělo začít stavět, musejí zastupitelé schválit změnu územního plánu. "Já žádný osobní zájem na tom, aby se tam stavělo, nebo nestavělo nemám, takže nechám naprosto volný průběh tomu, jak rozhodnou občané a zastupitelé," řekl ČTK Kratochvíl. Poznamenal také, že obyvatelé části Břve výstavbu nechtějí, aby si v lokalitě zachovali "svůj skanzen".
     Společnost PPF Real Estate spravuje nemovitosti a developerské projekty mezinárodní investiční skupiny PPF, jejíž hlavním akcionářem je Petr Kellner. Tržní hodnota aktiv spravovaných PPF Real Estate se blíží hranici 1,2 miliardy eur. Společnost patří mezi největší subjekty na trhu v ČR a střední a východní Evropě. V současnosti zajišťuje servis pro 77 projektů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články