Olomouc zahájila dlouho plánovanou rekonstrukci Dolního náměstí

Vložil
ČTK
20.02.2012 21:05
Olomouc

Olomouc - Olomoucká radnice dnes zahájila dlouho plánovanou rekonstrukci Dolního náměstí v historickém centru města. Opravy potrvají až do poloviny příštího roku. Náklady rozsáhlé rekonstrukce včetně archeologického průzkumu, který začal loni na podzim, budou činit asi 128 milionů korun. Většinu z nich uhradí dotace z evropských fondů, řekl dnes ČTK náměstek primátora Martin Major (ODS).

    Součástí rekonstrukce Dolního náměstí, které je v městské památkové rezervaci, budou opravy jeho povrchu a inženýrských sítí včetně přípojek k jednotlivým domům, vybudování nového mobiliáře a výsadba zeleně.
    "Nově bude řešeno i parkování. Místo středu náměstí motoristé budou moci odstavovat vozidla po jeho obvodu. Tato změna však nebude znamenat žádný výrazný úbytek parkovacích míst," uvedl Major.
    Opravy radnice zahájila u vjezdu z Lafayettovy ulice, která je kvůli stavbě neprůjezdná. "Vjezd z jiných ulic a parkování na Dolním náměstí zatím není omezeno. Zcela uzavřené náměstí bude zřejmě začátkem dubna. Vjíždět na staveniště budou moci pouze vozy zásobování po dohodě se zhotovitelem stavby," řekl náměstek.
    Rekonstrukci předchází archeologický průzkum náměstí, který by měl ve dvou lokalitách pokračovat do konce června. Na ostatních místech budou archeologové provádět pouze dohled.
    Radnici se podařilo na akci získat dotaci z regionálního operačního programu, která pokryje 85 procent nákladů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články