Stavbu roku na Plzeňsku navrhují i občané, firmám přináší zakázky

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
09.02.2012 16:00
Plzeň

Kašny oceněné v minulém roce
Plzeň - Od letošního roku mohou podávat své návrhy na Stavbu roku Plzeňského kraje kromě kraje, měst a firem také jednotliví občané. Dnes vyhlášený devátý ročník prestižní soutěže už po tři roky, kdy se prohlubuje recese stavebnictví, zajišťuje vítězům reference, a tedy nové zakázky.

    Loni se do ní přihlásilo rekordních 44 projektů. O cenu se ucházely stavby od rodinných domů přes silnice, kapličky, rozhledny až po blok na spalování biomasy. Letos, i když se loni propad stavební výroby ještě prohloubil, by jich mělo být podle organizátorů minimálně stejně. ČTK to řekl zástupce plzeňského hejtmana pro regionální rozvoj a fondy EU Ivo Grüner (ČSSD).
    "Rozestavěnost je zhruba stejná jako o rok dříve. Hodně to drží krajské stavby, město Plzeň i obce celého regionu," dodal. Velkou státní investicí v regionu je "pouze" III. železniční koridor Praha - Cheb. Podle plzeňského primátora Martina Baxy (ODS) je současná situace ve stavebnictví nepříznivá, ale "stále vznikají zajímavé stavby, na něž je třeba upozornit".
    "Letošní novinkou bude také putovní panelová výstava všech navržených staveb na různých místech regionu," řekl šéf Okresní hospodářské komory Plzeňsko Miloslav Zeman. Posteskl si nad nárůstem DPH od ledna. "Nesmírně se dotýká stavebních firem, a doufám proto, že se dožijeme 10. ročníku. Vláda nám sice nepomáhá, ale přesto je zájem o stavby. Města a kraj se snaží zadávat zakázky," uvedl. Podle Zemana jsou vznikající projekty ve srovnání s ostatními regiony na vysoké úrovni. Trend přihlašovaných staveb je trvale vzestupný a organizátoři chtějí, aby gradoval v roce 2015, kdy se Plzeň stane evropským hlavním městem kultury.
    Podle architekta Miloslava Michalce, šéfa krajského odboru regionálního rozvoje, se organizátoři snaží udržet vysoký standard odborné poroty, kde jsou většinou renomovaní architekti. "Každý rok se soutěži věnujeme více a to je odpověď na to, proč počet přihlašovaných staveb roste i v recesi," dodal. Přes polovinu z loňských staveb přihlásily obce.
    Uzávěrka soutěže o Stavbu roku Plzeňského kraje za rok 2011 bude 20. března v 15:00. Občané mohou své návrhy, například i na ocenění výjimečných rodinných domků, posílat organizátorům, krajskému úřadu nebo plzeňské radnici. Jejich pracovníci se zeptají majitelů stavby, zda se chtějí přihlásit. Podrobné informace jsou na www.stavbarokupk.cz. Vyhlášení bude 24. května v plzeňské Besedě.
    Titul za rok 2010 loni získal v rekonstrukcích zámek Hrádek u Sušice. Mezi novostavbami zvítězilo sídlo firmy Fortis v Plzni, v dopravních a inženýrských stavbách kogenerační blok na biomasu, v kategorii veřejné prostranství tři kašny v Plzni. Zvláštní cenou ocenila porota zdařilou rekonstrukci Santiniho kaple Sv. Václava a Vojtěcha v Ostrově u Stříbra. Cenu hejtmana má obnova rodného domu Augustina Němejce v Nepomuku a cenu primátora Bytový dům Borský park.
0 komentářů
přidat komentář

Související články