Ještěd f kleci 07 - slavnostní vyhlášení

Zdroj
JFK 07
Vložil
Tisková zpráva
04.02.2012 10:00
Milada Vorzová - Do mozaiky Litomyšle - vítěz JFK 07
Dominika Taklová  - Do mozaiky Litoměřic
Matyáš Fialka - Ekumenická poutní cesta v Braníku
Ondřej Štěpán - Bydlení nad Kamennou kolonií v Brně
Tereza Komárková - Knihovna Martina Kabátníka
Tomáš Zdvihal - Neues Bauhaus museum, Weimar
Radka Ježková - Nová letní scéna divadla v Č. Krumlově

Ohlasy porotců



Porota ve složení Milena Kubiszová (Skvadra), Lukáš Brom (The Builders), Ondřej Busta (Robust), Luděk Rýzner (OK-Plan), Viktor Vlach (Under construction) po dni rozhodování, kdo bude držitelem kultovní ceny JFK, s lítostí konstatovala, že se nemohla v průběhu dne dostatečně hádat, argumentovat, diskutovat, bránit, obhajovat... postavit jeden návrh proti druhému, jeden atelier proti ostatním... ačkoliv by tak rádi. Shoda na sedmi finalistech a na vítězném atelieru byla příliš velká. Škoda.

Hodnocení atelierů:
Schopnost samostatně zformulovat problém, vytyčit cíl – a tohoto cíle dosáhnout bylo jedním důležitým kritériem v hodnocení. Druhým byla obecná úroveň všech projektů v atelieru.
V prvním kritériu zabodoval atelier prvních ročníků (Janoš-Šmídek), kde byla cítit svěží energie stereotypy nezatížených lidí a individuální přístup k nabídnutým zadáním. Není divu, že tento atelier (stabilně) obsazuje bednu i v soutěži jednotlivců.
Vítězem v hodnocení atelierů se ale stal atelier Zdeňka Fránka a Radka Suchánka, který obě kritéria spojuje: svými tématy nutí studenty formulovat vlastní zadání na základě osobní zkušenosti s místem (témata „Do mozaiky Litomyšle“ a „Do mozaiky Litoměřic“) – a vlastní zadání uchopit a vyřešit. Zaslouženě obsadila tato dvě zadání i stupně vítězů v jednotlivcích.

Jednotlivci:
Náhrada krumlovské točny za novou open-air scénu (rosa na kolejích): Do finále se s projektem „Nové letní scény“ divadla v Českém Krumlově probojovala Radka Ježková z atelieru Jiřího Suchomela – Martina Šamla.
Dům konstruovaný v řezu: Dalším finalistou je Tomáš Zdvihal s projektem „Neues Bauhaus museum, Weimar“ z atelieru Jiřího Bučka - Filipa Horatschke.
Propojení - cesty kudy se chodívalo, pak nemohlo a teď už zase znovu může: Ve finálovém výběru se umístila Tereza Komárková s projektem „Knihovny Martina Kabátníka“ v atelieru Zdeňka Fránka a Radka Suchánka (zadání „Do mozaiky Litomyšle“).
Veřejný, poloprivátní, privátní... prostor - precizně prezentované bydlení: Do finále se nominoval Ondřej Štěpán s projektem „Bydlení nad kamennou kolonií Brně“ v atelieru Antonína Nováka a Vladimíra Baldy
A je tu bronz: Matyáš Fialka z prvního ročníku za projekt „Ekumenická poutní cesta“ – Atelier Petr Janoš – Petr Šmídek.
Stříbro za „Dům milovníka knih“ bere Dominika Taklová za příspěvek „Do mozaiky Litoměřic“ v atelieru Fránek Suchánek.
A právo sejmout Ještěda F Kleci z vrcholu hory a krájet dort vyhrává v lednu 2012 Milada Vorzová za příspěvek „Do mozaiky Litomyšle“ v podobě Kolumbária do proluky v Růžové ulici. Podívejte se na to!

Jan Kadlas / www.x-fatul.cz



Sedm finalistů bylo oceněno ve středu 25. ledna při vyhodnocení v pořadí již sedmé semestrální studentské architektonické soutěži Ještěd F kleci. Hlavní cenu převzala od poroty v ateliéru FUA studentka Milada Vorzová za návrh kolumbária v Litomyšli.

„Hodnotili jsme 174 návrhů a z nich vybrali 33 nejlepších. Do finále jsme poslali sedm prací. Na vítězce se porota shodla okamžitě a jednoznačně,“ shrnul její mluvčí  soutěže Ondřej Busta. Dodal, že vítězný návrh kolumbária komplexně řeší Růžovou a Umrlčí uličku v Litomyšli a vyniká efektem, originalitou i přidanou hodnotou.


„Růžová ulice se nachází v historickém centru Litomyšle. Řešená proluka sousedí s Umrlčí ulicí a otevírá se do Šantova náměstí s přímým pohledem na Kostel Povýšení sv. Kříže. Tím dodává celému náměstí zvláštní atmosféru. Do této proluky jsem navrhla kolumbárium. Stavba zabírá celou plochu proluky, přičemž hlavní část kolumbária se nachází pod zemí. Nadzemní část je volně průchozí. Objekt se přitom uzavírá sám do sebe, světlo do něho přichází jen otvorem v zemi. Z materiálů jsem použila ocelový plech, beton a na schránky leštěnou žulu,“ uvedla autorka Vorzová ke svému návrhu.

Ještěd F kleci je jednou z nejvýznamnějších událostí fakulty v semestru. Soutěž JFK slouží jako závěrečná tečka za semestrálními projekty studentů. Cílem přehlídky je přinést vnější nezávislý pohled na studentské práce, jednotlivé ateliéry i úroveň školy.

Letošní porotu tvořili architekti Luděk Rýzner, Viktor Vlach, Milena Kubiszová, Lukáš Brom, Ondřej Busta a publicista Petr Volf. V uplynulých ročnících zasedali v porotách architekti Osamu Okamura, Martin Rajniš, Miroslav Masák, Helena Jiskrová, Markéta Cajthamlová, Ondřej Císler a další osobnosti.
Pavel Smrž
0 komentářů
přidat komentář

Související články