Tři pohnuté osudy studií do CHKO Broumovsko

Zdroj
u-c
Vložil
Tisková zpráva
25.01.2012 00:35
Viktor Vlach
under-construction architects

Rodinný dům s košatým stavebním programem situovaný do údolní lánové obce Hejtmánkovice poblíž  Broumova. Místo po vyhořelé a postupně demontované původní chalupě. Prudce svažitá parcela a drobné měřítko okolních venkovských objektů vedlo k rozdělení domu na dvě části- nenápadnou dutou a mechem porostlou opěrnou zeď- kmen s obslužnými funkcemi a na ní zavěšenou uměřenou hmotu- choroš obytných místností kryjící stání pro dvě auta. Ačkoliv se kupodivu povedlo zapracovat i požadovaný bazén ve formě plavecké dráhy, investor se překvapením na dva roky odmlčel.

Parcela v pruhu nové zástavby v Polici nad Metují, v bezprostřední blízkosti stolové hory Ostaš. V její horní části dům pro místního horolezce, hrdého pokořitele  osmitisícovek. Teplo rodinného krbu a jistota, do které se bude po expedicích vracet. Seseknutí klasického domu vychází z nasměrování výhledu k hoře jeho lezeckých začátků, z dálky připomíná klín české vlajky vztyčené na dobytém vrcholu. Když se postupné zapracovávání následných připomínek začalo podobat skladu gore-texu s přístavbou domu a okolo vyrůstali podivní sousedé, byl osud projektu zpečetěn.

Když tentýž horský vůdce vydražil bývalou hájovnu v Adršpachu obklopenou panoptikem pískovcových skal, bylo o dalším osudu směřování jeho úspor rozhodnuto. Neskromný záměr ubytovávat hojné množství kolegů lezců vedl k úvaze objekt rekonstruovat na jakési prezídium horolezeckého svazu a postupně rozlehlý pozemek zaplňovat jednoduchými zpola zakopanými apartmány. Vlna nadšení opadává od chvíle, kdy byl investor nucen pokácet dvojici vzrostlých bříz rámujících vstup do domu kvůli údajnému nadzvedávání základů kořeny. Mrazíkovské kouzlo je nenávratně pryč. Ó běda, ó běda, kde je tvá jehněda…



Viktor Vlach (*13.2.1978 Náchod)
V letech 1997-2004 se prokousával studiem na ČVUT v Praze, aby ho mezi lety 2002-05 znovu architektura chytla za osrdí na Akademii výtvarných umění u prof. Emila Přikryla. Krátce po absolutoriu se dobrovolně vrátil do pohraničí. Na základě předchozí spolupráce s Vladimírem Vašutem a Erikou Vašutovou s nimi založil ateliér under-construction architects s.r.o.. V jeho detašované náchodské centrále působí dodnes. Je vášnivým, ale neúspěšným sběratelem bankocetlí.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
geniální
Pavel Nasadil
25.01.12 09:50
...
Viktor Vlach
27.01.12 11:41
zobrazit všechny komentáře

Související články