Pod Klementinem bude místo depozitáře parkoviště pro 20 aut

Vložil
ČTK
17.10.2011 19:55
Praha

Praha - Pod pražským Klementinem mají vzniknout garáže pro 20 aut zaměstnanců Národní knihovny (NK), která v budově sídlí. Náklady tak vzrostou o stamiliony proti původnímu záměru, jímž bylo vybudovat v podzemí depozitář pro dva miliony svazků novodobé literatury. Se stavbou parkoviště nesouhlasí někteří architekti. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

    Původní projekt depozitáře pro knihy byl již schválený magistrátem i památkáři, náklady se měly pohybovat okolo sto milionů korun. Nyní však přišel ředitel NK Tomáš Böhm s plánem novým: "Je to moje vize nové podoby Klementina. K lidem bude vstřícnější, aniž by je obtěžovalo provozem aut," řekl deníku.
    Architektům se nelíbí zejména plánovaný vjezd do garáží z Platnéřské ulice a proražení k tomu potřebného tunelu. Podle nich to neomaleně zasáhne do citlivě řešeného okolí Klementina a může narušit i jeho statiku či stabilitu okolních domů. Budova je totiž postavena v záplavové zóně na nevypočitatelných naplaveninách.
    Experti oslovení MfD odahadují, že by náklady na podtunelování vzrostly proti původnímu plánu o sto až dvě stě milionů korun. Böhm ovšem ujišťuje, že se vejde do původního rozpočtu. Hotovo by podle něj mělo být zhruba do pěti let.
    "Jde o bezprecedentní znásilňování národní historické památky. Tunel pod Klementinem kvůli pohodlnosti pracovníků knihovny? Obrovský rigol do staletí se formující Platnéřské ulice, která Klementinum citlivě obepíná? Větší hlouposti jsem už dlouho neslyšel. Kdyby ty stamiliony daňových poplatníků dali raději na některé z chátrajících památek," sdělil MfD architekt Zdeněk Lukeš.
    Proti záměru se postavil i Böhmův předchůdce Pavel Hazuka. Podle něj jsou garáže zbytečné, zaměstnanci prý mohou do práce jezdit metrem, jehož stanice je blízko. "Dělal jsem to tak léta a nevidím důvod stavět kvůli tomu podzemní garáž za stamiliony. A když už se chtějí vozit autem, tak mají přes ulici poloprázdné podzemní garáže na Palachově náměstí," řekl deníku Hazuka.
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
ondrejcisler
17.10.11 09:00
Předpokládám,
robert
18.10.11 08:19
re:cisler
vga
18.10.11 10:25
metro
takyarchitekt
18.10.11 12:30
"...Nejí maso a nepozná vtip..."
šakal
18.10.11 01:24
zobrazit všechny komentáře

Související články